ANASAYFA arrow right Güncel

ABD’den Pfizer-BioNTech aşısına onay

ABD’den Pfizer-BioNTech aşısına onay
YAYINLAMA: 09 Aralık 2020 / 13.51
GÜNCELLEME: 09 Aralık 2020 / 14.39
ABD Gıda ve İlaç Dairesi, Pfizer ve BioNTech'in Covid-19 aşısının güvenilirliğini ve etkinliğini teyit etti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Komitesi, Pfizer ve BioNTech’in geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının "güvenilirliğini ve etkinliğini" doğruladı.

Anadolu Ajansı’nın (AA) geçtiği habere göre, çalışmada aşının yüzde 95 etkili olduğu ve ilk dozdan yaklaşık 10 gün sonra Covid-19'a karşı güçlü koruma sağladığı belirtildi. Ayrıca aşının 21 gün arayla 30 mikrogramlık iki doz şeklinde uygulanması önerildi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, FDA aşının ikinci dozunun yapılmasından sonra iki ay boyunca izlenen deneklerde "iyi bir güvenlik profilinin görüldüğünü ve acil kullanım onayını engelleyecek herhangi bir belirli güvenlik kaygısının tespit edilmediğini" belirtti.

FDA çalışmasında aşı denemelerine katılan 38 bin kişiden alınan veriler incelendi.

Reuters’a konuşan Tufts Tıp Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Şefi Dr. Helen Boucher, “FDA’nın diğer tüm inceleme süreçlerinde olduğu gibi, bu aşamanın da olması gerektiği gibi geçilmesi iyi haber” dedi.

Yayımlanan çalışmanın ardından komite Perşembe günü toplanarak aşının kullanımının önünde engel olup olmadığını açıklayacak.

İlk olarak İngiltere’de yapılmaya başlandı

Pfizer ile BioNTech'in ile geliştirdiği Covid-19 aşısı ilk kez bugün İngiltere’de kullanılmaya başlandı.

İlk aşı, Coventry kentindeki bir üniversite hastanesinde 90 yaşındaki bir kadına yapıldı.

İngiltere'de Ulusal İlaç ve Sağlık Ürünleri Denetleme Kurumu (MHRA), Pfizer/BioNTech aşısının yaygın kullanımına 2 Aralık'ta izin vermişti.

 “Yüzde 90 etkili” denmişti

9 Kasım’da Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen aşının Covid-19’a karşı "yüzde 90'dan fazla etkili olduğu" açıklanmıştı.

Pfizer’den yapılan açıklamada yılsonuna kadar 50 milyon doz, 2021 sonuna kadar ise 1,3 milyar doz aşının piyasaya sürülmesinin planlandığı belirtilmişti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *