ANASAYFA arrow right Dünya

ABD'den İran'a yeni yaptırımlar geldi

ABD'den İran'a yeni yaptırımlar geldi
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.22
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.22
ABD Hazine Bakanlığı, İran'a yönelik yeni yaptırımlarının odağında Devrim Muhafızları'na para aktaran ve gruba fon sağlayan kişiler olduğunu söyledi. ABD Hazine Bakanlığı İran'a karşı Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile ortak alınan yeni yaptırım kararı
ABD Hazine Bakanlığı, İran'a yönelik yeni yaptırımlarının odağında Devrim Muhafızları'na para aktaran ve gruba fon sağlayan kişiler olduğunu söyledi.
ABD Hazine Bakanlığı İran'a karşı Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile ortak alınan yeni yaptırım kararında, İran Devrim Muhafızları ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle 6 kişi ve 3 kurumu/işletmeyi daha kara listeye aldı.
Yaptırım listesine eklenen kişiler Meghdad Amini, Muhammed Hasan Hodai, Said Najafpur, Mesud Nikbaht, Fuad Salihi ve Muhammadrıza Hedmati Valadzaghard oldu.
Bu kişilerin İran Devrim Muhafızları'nın Kudüs Gücü ile bağlantılı oldukları öne sürüldü.
Salı günü ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin İran nükleer anlaşmasından çekildiğini duyurmuş, İran'a yönelik baskıların artacağını söylemişti.
İran Merkez Bankası da suçlandı
Öte yandan İran Merkez Bankası da İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun yasa dışı şekilde ABD doları elde etmesine olanak sağlamakla suçlandı.
ABD'nin kararıyla beraber Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de, yaptırım listesindeki İranlılarla ve şirketlerle iş yapılmasını yasakladı.
ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"İran rejimi ve Merkez Bankası, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun, bölgedeki vekil gruplarını silahlandırmak, mali destek vermek dâhil, şer faaliyetlerini finanse etmek için BAE'deki kuruluşlara erişimi istismar etmiştir.
"İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun, kaynağı ve istikameti neresi olursa olsun tüm gelir akışını kesme niyetindeyiz".
İran Devrim Muhafızları hakkında
İran Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı kara, hava, deniz ve füze kuvvetleri bulunan büyük bir ordu. Halk ağzında ve özellikle İran diasporasında ordu mensubu kişilere organizasyona duydukları hayranlığı belirtmek için Farsça'da "Muhafızlar" anlamına gelen Pasdaran deniliyor.
İran İslam Devriminin ilk günlerinde dinî lider Ayetullah Humeyni tarafından 5 Mayıs 1979 tarihinde kuruldu. İran Anayasası'na göre iç düzeni sağlanması, devrimin korunması ve "sapkın hareketlerin" önlenmesi ile görevlendirildi.
Devrim Muhafızları'nın bünyesindeki Kara, Hava ve Deniz kuvvetlerinde toplam 125 bin askeri personel bulunuyor.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *