ANASAYFA arrow right Dünya

ABD'de Yüksek Mahkeme yargıcı, yeminini etti

ABD'de Yüksek Mahkeme yargıcı, yeminini etti
YAYINLAMA: 27 Ekim 2020 / 16.02
GÜNCELLEME: 27 Ekim 2020 / 16.02
ABD Başkanı Trump'ın Yüksek Mahkeme üyeliğine aday gösterdiği yargıç Amy Coney Barrett, Beyaz Saray'ki törenle yemin etti. Yargıca eleştiriler sürüyor.

Yargıç Amy Coney Barrett, Yüksek Mahkeme üyeliğinin Senato'da yapılan oylama sonucunda onaylanmasının ardından Beyaz Saray'da gerçekleştirilen törende yemin etti ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yargısı için kritik Yüksek Mahkeme'nin 9 üyesinden biri oldu.

ABD Başkanı Donald Trump, yemin töreni öncesi yaptığı konuşmada, "Bugün Amerika için çok önemli bir gün" şeklinde konuştu.

Barrett'ın okul çağında çocuğu olup da Yüksek Mahkeme Yargıçlığına seçilen ilk kişi olduğunu vurgulayan Trump, "Tarihimize, mirasımıza ve kahramanlarımıza olan güvenimizi asla kaybetmemeliyiz" dedi.

"Hiçbir şeyden korkmayacağım"

Barrett ise yemin ettikten sonraki konuşmasında, Senato'ya, kendisine güvendiği için teşekkür ederek "Sizlere ve Amerikan halkına, görevlerimi yapabildiğim en iyi şekilde yapacağıma dair söz veriyorum" diye konuştu.

Barrett, her zaman hukukun üstünlüğünün korunması gerektiğini vurgularken , görevini hiçbir şeyden korkmadan yerine getireceğini belirtti.

Demokrat senatörler karşı çıktı

ABD Senatosu, Barrett'ın adaylığının onayı için oylama yapmış, Demokrat senatörlerin karşı çıktığı oylamada, Senato çoğunluğunu ellerinde bulunduran Cumhuriyetçiler, oy çoğunluğuyla Barrett'i Yüksek Mahkeme'ye göndermişti.

Genel kurulda yapılan oylamada Demokratların tamamı ile Cumhuriyetçi Senatör Susan Collins aleyhte oy kullanırken 52 Cumhuriyetçi ise "evet" oyu verdi.

"Yeni başkan belirlemeliydi"

Böylelikle Barrett, ABD tarihinin en hızlı atanan Yüksek Mahkeme Yargıcı unvanını kazandı.

Öte yandan  3 Kasım'daki başkanlık seçimlerine bir hafta kala Demokratlar, Yüksek Mahkeme yargıçlığına şimdi atama yapılmasına karşı çıkmıştı. Demokratlar, söz konusu pozisyona getirilecek adayın yeni başkan tarafından belirlenmesi gerektiğini savunuyor.

Muhafazakar yargıçlar çoğunluğa geçti

Barrett'in adaylığının onaylanmasıyla Yüksek Mahkeme'de 5 muhafazakar yargıca karşı 3 liberal yargıç oldu.

ABD siyasi tarihinde eşine az rastlanan bu durumun, 3 Kasım'daki seçimlerin muhtemel bir kaosa dönüşmesi ve son karar için Yüksek Mahkemenin devreye girmesi halinde, Barrett'in çok kritik bir rol oynamasına imkan vermesi bekleniyor.

Amy Coney Barrett hakkında

Louisiana eyaletine bağlı New Orleans kentinde 1972'de, 7 çocuklu ailenin en büyük çocuğu olarak dünyaya geldi.

Tennessee eyaletindeki Rhodes College'da İngiliz Edebiyatı bölümünü bitirdi.

Tam burslu kazandığı Notre Dame Üniversitesi Hukuk Fakültesini 1997'de birincilikle bitirdi.

Evli ve ikisi evlatlık olmak üzere yedi çocuk sahibi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *