ANASAYFA arrow right Dünya

ABD'de seçim krizi: Trump'ın hamleleri sürüyor

ABD'de seçim krizi: Trump'ın hamleleri sürüyor
YAYINLAMA: 11 Kasım 2020 / 20.42
GÜNCELLEME: 11 Kasım 2020 / 20.42
Başkan Trump, "Seçimi kazanacağız" iddialarını sürdürürken, ABD'de üst düzey kademelerde görevden almalar, istifalar yaşanıyor. Trump'a yakın isimler Biden'ın galibiyetini reddediyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) seçimlerinde delege sayısına göre Cumartesi itibariyle yeni başkan Joe Biden, ancak kesin oy sayımı sonuçlarının seçim kurulu tarafından resmen açıklanmaması Başkan Donald Trump'ın iddialarına devam etmesine sebep oluyor.

Üst düzey atamalar ve istifalar

CNN'in haberine göre "Trump'ın şimdiye kadar kabul etmeyi reddettiği Biden'i kaybetmesinin ardından gelen hamleler, hükümeti Trump'ın kapıdan çıkarken beğenisine göre şekillendirme çabası gibi görünüyor ve aynı zamanda Biden'ın iktidara geçişini de engelliyor."
Stephen Collinson imzalı habere göre seçimden bu yana, hükümet genelinde yarım düzineden fazla üst düzey yetkili ya işten atıldı, rütbesi düştü ya da istifa etti.

Şimdiye kadarki en büyük isim, Trump'ın Pazartesi günü hakkında tweet attığı, görevden alınan eski Savunma Bakanı Mark Esper oldu. Bir gün sonra, Pentagon'un en üst düzey politika yetkilisi James Anderson istifa etti ve yerine tartışmalı bir isim olan emekli Brig geldi.
NOT: Trump, 1992'deki George H. W. Bush'tan sonra seçim kaybeden ilk başkan oldu.
"Bunlar bir diktatörün hareketleri"
Pentagon İstihbarat Müsteşarı Joseph Kernan da Salı günü Esper'in Savunma Bakanlığı Özel Kalemi Jen Stewart ile birlikte istifa etti.
Savunma bakanlığından bir isim CNN'e gelişmeler hakkında "Bu korkutucu ve çok rahatsız edici. Bunlar bir diktatörün hareketleri" dedi.
SON DELEGE SAYISI: Joe Biden, 279, Donald Trump, 214.
Joe Biden: Açıkçası bu utanç verici
Yeni seçilen başkan Joe Biden'a Salı günü bir muhabir, Başkan Trump'ın yenilgiyi kabul etmemesi hakkında ne düşündüğünü sordu.
Biden, "Açıkçası bunun bir utanç verici olduğunu düşünüyorum" dedi.
"Bunu nazikçe nasıl söyleyebileceğim tek şey, bu hareketlerin başkanın mirasına yardımcı olmayacağını düşünmediğim."
Trump, dün "büyük çapta bir oy pusulası ihlali" olduğunu söyledi ve yine büyük harflerle "Kazanacağız!" yazdı.
Paylaşımı, Twitter tarafından "tartışmalı" olarak etiketlendi.
Trump'a yakın isimler ne söylüyor?
Trump'a en yakın isimlerden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Salı günü Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, her "yasal" oyun "ikinci bir Trump yönetimini" işaret ettiğini söyledi.
Wisconsin Senatörü Ron Johnson, Biden'ı neden tebrik etmediği sorulduğunda "Onu tebrik edecek bir şey yok" dedi.

Missouri Senatörü Roy Blunt ise Trump'ın "hiç yenilmemiş olabileceğini" söyledi.
Senato Cumhuriyetçi lideri Mitch McConnell, Trump'ın Pennsylvania gibi birkaç salıncak eyaletinde sonuca yönelik yasal zorluklar başlatma hakkına sahip olduğunu söyledi.

Yasal girişimlerde son durum

Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesine göre, posta yoluyla gönderilen oy pusulalarını tahrif ettiğini iddia eden Pensilvanya'daki bir posta işçisi, iddialarını geri aldı.

Richard Hopkins olduğunu iddia eden bir adam daha sonra YouTube'da yayınlanan bir videoda iddialarını geri çekmeyi reddetti. "İfademi geri almadım" dedi.

Trump, ihbarcıya "cesur bir vatansever" olarak övgüde bulunarak videoyu retweetledi.
Başkan Trump'ın kampanya ekibi, Salı akşamı Michigan'da, cumhuriyetçi seçmenlerin eyalette oyların sayılma biçiminde anayasal haklarından mahrum bırakıldığını öne süren yeni bir federal dava açtıklarını duyurdu.

Dava, kampanyanın Michigan'da açtığı ikinci dava olacak. Geçen hafta Michigan mahkemelerinde kampanya sırasında açılan bir dava, davanın haksız olduğunu söyleyen bir eyalet İddia Mahkemesi yargıcı tarafından reddedildi.

Yeni dava, Trump'ın kampanya avukatlarına göre, 100'den fazla tanığın yanlış oy pusulalarının sayımını, ölülerin oylarını ve çizelgeleme ve yazılım hatalarını anlatan ifadelerini içerecek.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *