ANASAYFA arrow right Dünya

ABD'de seçim burun buruna: Başkanlık yarışı kritik eyaletlerde kilitlendi

ABD'de seçim burun buruna: Başkanlık yarışı kritik eyaletlerde kilitlendi
YAYINLAMA: 04 Kasım 2020 / 16.08
GÜNCELLEME: 04 Kasım 2020 / 16.08

Amerika Birleşik Devletleri, önümüzdeki 4 yıl başkanlık görevini yapacak kişiyi belirlemek için sandık başına gitti. Gelen ilk sonuçlara göre Başkan Donald Trump Texas, Arkansas, Nebraska, Kansas, Güney Carolina, Oklahoma, Indiana, Kentucky, Tennessee, Güney Dakota, Kuzey Dakota, Batı Virginia, Wyoming, Iowa, Ohio ve Florida'da kazandı. Sonuçlara göre, Colorado, New York, Ilinois, Massachussets, Delaware, Maryland, Rhode Island, New Jersey, New Mexico, Vermont, Maine ve Washington DC'de Demokrat Parti adayı, eski Başkan Yardımcısı Joe Biden seçimi kazandı. Sonuçlara göre, Biden şu ana dek 227, Trump 213 delege kazandı.Ülke genelindeki oy dağılımında Biden yüzde 49,8 ile öndeyken Trump'ın oy oranı yüzde 48,6. Bahis şirketleri Trump'ın ikinci kez Beyaz Saray'a gitme ihtimalini yükseltti. Betfair, Trump'ın seçilme olasılığını yüzde 60'a çıkarırken, Biden'ı yüzde 40'a çekti. 

Seçimlerin neticesinde ABD Başkanı’nın yanı sıra, 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nin üyeleri ve 100 sandalyeli Senato’nun 33 üyesi belli olacak.

ABD'deki iki aşamalı seçim sistemi nedeniyle, seçimin kaderini belirleme potansiyeli bulunan bazı kritik eyaletlerden çıkacak sonuçlar, adayların yalnızca ülke genelinde aldığı oy toplamından daha belirleyici olacak. ABD'deki iki aşamalı seçim sisteminde, Başkan'ı seçen Seçici Kurul'da her eyaletin nüfusuna göre delegesi bulunuyor. Bu kurulda toplam 538 delege yer alıyor ve en az 270 delege sayısına sahip eyaletlerde yarışı kazanan aday başkanlığı da kazanmış oluyor.

Salıncak eyaletler

ABD'de Demokratların, kale konumundaki eyaletlerden 203 delegenin oyunu almasına kesin gözüyle bakılıyor. Trump'ın ise Cumhuriyetçilerin kalesi olan eyaletlerden 125 delegenin oyunu almasına kesin gözüyle bakılıyor. Başkanlık yarışının Salıncak Eyalet konumundaki 14 eyaletten 210 delegenin oyu üzerinde yaşanması bekleniyor. İki eyalet hariç, 48 eyaletin tamamında en fazla oyu alan aday, o eyaletin delegelerinin tamamını kazanmış oluyor. Bunun istisnası olan Maine ve Nebraska'da ise delegeler, adayların aldığı oy oranına göre dağılıyor. Maine'de 4 delege oyunun 2'si eyalet genelinde kazanana giderken, 1'er oy iki seçim bölgesinin kazananlarına ayrı ayrı veriliyor. Nebraska'da 5 oyun 2'si eyalet genelinin galibine gidiyor. 3 oy ise 3 seçim bölgesinin kazananlarına dağıtılıyor.

Başkan Donald Trump ve eski Başkan Yardımcısı Joe Biden dışında başka adaylar da yarışa katılıyor. Akademisyen ve insan hakları aktivisti Jo Jorgensen, Liberteryan Parti'nin; Howie Hawkins de Yeşil Parti'nin başkan adayları olarak seçime giriyor. Ayrıca aralarında rapçi Kanye West'in de olduğu yedi bağımsız aday da çeşitli eyaletlerde oy pusulalarına girmeye hak kazandı. Ancak ABD siyaseti çok uzun bir zamandır iki partinin egemenliği altında. 1860'lardaki Amerikan İç Savaşı'ndan bu yana yapılan seçimlerin tamamını Demokrat Parti ya da Cumhuriyetçi Parti adayları kazandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *