ANASAYFA arrow right Dünya

ABD Temsilciler Meclisi, Trump'a yönelik azil maddelerini onayladı

ABD Temsilciler Meclisi, Trump'a yönelik azil maddelerini onayladı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.40
ABD Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda, Başkan Trump'ın azline yönelik iki suçlamayı içeren dava dosyası onaylandı.
ABD Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda, Başkan Trump'ın azline yönelik iki suçlamayı içeren dava dosyası onaylandı.
ABD Temsilciler Meclisi Genel Kurulu, Başkan Donald Trump'a yönelik "görevini kötüye kullanmak" ve "Kongrenin işleyişini engellemek" suçlamalarından oluşan iki azil maddesini oyladı.
"Görevini kötüye kullanmak" maddesi Temsilciler Meclisindeki 197 vekilin "hayır" oyuna karşılık, 230 vekilin "evet" oyu ile onaylanırken, "Kongrenin işleyişini engellemek maddesi ise 198 vekilin "hayır" oyuna karşılık 229 vekilin "evet" oyu ile kabul edildi.
Oylamalarda tüm Cumhuriyetçi vekiller "hayır" oyu verirken, ilk oylamada 2, ikinci oylamada ise 3 Demokrat vekil "hayır" oyu kullandı.
Böylece Trump, ABD'nin eski başkanları Andrew Johnson ve Bill Clinton'ın ardından Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda hakkında azil maddeleri oylanan üçüncü başkan oldu.
Sırada Senato var
Maddelerin yer aldığı dava dosyası, yargılama ve Trump'ın azline yönelik nihai kararın verilmesi için Senato'ya gönderilecek.
Dava kapsamındaki ilk duruşmayı gelecek ay başında yapması beklenen Senato'nun ay sonuna kadar davayı sonuçlandırması bekleniyor.
Trump'ın azli için davanın senatörlerin 3'te 2'sinin (67) desteğini alması gerekiyor ancak senatonun yarısından fazlasını Cumhuriyetçi vekiller oluşturuyor.
Pelosi'den Senato açıklaması
Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, azil maddelerini bu gece Senato'ya göndermeyeceklerini açıkladı.
Pelosi, gazetecilerin prosedürler gereği azil davası taslağının Senato'ya hemen mi gönderileceğine dair bir sorusu üzerine, "Böyle bir niyetimiz vardı ancak, bunun kararını grup olarak vereceğiz. Önce Senato'da neler olduğunu bir göreceğiz" diye konuştu.
Trump'tan ilk tepki
Azil maddelerine ilişkin oylama Başkan Trump'ın Michigan'daki mitingi ile aynı saatlere denk geldi.
Trump oylamanın ardından konuşması kapsamında bu konuya da değindi. Trump, "Ortada hiçbir suç yokken, hakkındaki azil maddeleri onaylanan ilk insanım" ifadesini kullandı.
Senato'da yapılacak yargılama sürecine ilişkin ise, "Korkmuyorum" dedi.
Adım adım azil süreci
Trump, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'e 25 Temmuz'da bir telefon açtı. Trump'ın konuşmada rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması durumunda ABD'nin ülkesine yardım edeceğini söylediği iddia ediliyor.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 24 Eylül'de Demokrat vekiller ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Başkan Donald Trump'ın görevinden azledilmesi için resmi işlemleri başlattıklarını açıkladı.
Beyaz Saray, 25 Eylül'de telefon görüşmesinin içeriğine ilişkin özet deşifresinin tam metnini yayınladı.
Yazılı olarak beş sayfa tutan telefon konuşmasına göre, Trump Zelenskiy'e Demokrat başkan adayı adayı ve eski Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın faaliyetlerinin araştırılması için avukatı Rudy Giuliani ve ABD Adalet Bakanı'yla çalışması konusunda talepte bulunuyor.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ve Trump.
Kayıtlarda, Trump, Biden'ın, oğlu Hunter'ın iş ilişkilerini soruşturan Ukraynalı savcıyı engellemeye çalıştığı yönündeki iddiaları kastederek şöyle söylüyor:
"Biden soruşturmayı sonlandırmakla övünüyor. Bu konuya bakabilirsen iyi olur. Bana korkunç göründü."
Trump ayrıca, görüşmeden birkaç gün önce ekibine, Kiev'e yaklaşık 400 milyon dolarlık yardımın dondurulması talimatı verdiğini doğruluyor.
Not: Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden'ın 2014 yılından itibaren 2019'un nisan ayına kadar Ukrayna'nın en büyük özel doğal gaz üreticisi olan Burisma Holdings'te yönetim kurulu üyesi olması, 2009-2017 yıllarında ise babası Joe Biden'ın Ukrayna'daki yolsuzlukla mücadele çalışmalarına destek vermesi, ABD'de tartışma konusu olmuştu. Bianet
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *