ANASAYFA arrow right Dünya

ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Trump'ı soruşturacak

ABD Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Trump'ı soruşturacak
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.29
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.29
ABD Başkanı Trump'ın kampanya sürecindeki avukatı Cohen'in verdiği ifade sonrası Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Ba
ABD Başkanı Trump'ın kampanya sürecindeki avukatı Cohen'in verdiği ifade sonrası Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Başkanı Jerrold Nadler, Trump hakkında gücü kötüye kullanma ve yolsuzluk iddialarıyla soruşturma açılacağını söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump'ın eski avukatı Michael Cohen, geçen hafta Temsilciler Meclisi'nde verdiği ifadenin ardından Pazar günü ABC kanalına konuşan Adalet Komitesi Başkanı Demokrat Jerrold Nadler, Trump ve yardımcıları hakkında adaleti engelleme, gücü kötüye kullanma ve yolsuzluk iddialarıyla soruşturma açılacağını söyledi.
Demokrat Nadler, Pazartesi günü (bugün) aralarında Adalet Bakanlığı çalışanları, Beyaz Saray görevlileri, Trump'un en büyük oğlu Donald Trump Jr., Trump şirketler grubunun mali işler müdürü Allen Weisselberg'in de olduğu tahmini 60 kişiden belge talep eden mektuplar gideceğini söyledi.
"Adaletin işleyişine engel oldu"
ABD basını Trump'ın eski avukatı Michael Cohen'in belgelerle verdiği ifadede Trump'ı "hilekarlık, ırkçılık, görevi kötüye kullanmakla" suçlamasının ardından bunun Başkan'ın azledilmesi yönünde ilk somut adımlardan biri olabileceğini yazdı.
Röportaj sırasında kendisine Trump'ın adaletin işleyişini engellediğini düşünüp düşünmediği hakkında bir soruya Nadler, "Evet, Bence Trump adalete engel oldu" ifadelerini kullandı.
Trump: Zulme uğrayan masum bir adamım
Trump televizyon programının ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Başkanı Jerry Nadler'in sözleri hakkında "Tamamen yalan ama Sahte Medya (fake media) bunu göstermeyecek" dedi ve ekledi:
"Ben tamamen illegal ve başlamasına hiç izin verilmemesi gereken bir Cadı Avında, çok kötü, rüşvet alan insanlar tarafından zulme uğrayan masum bir adamım. Ve bu sadece seçimi kazandım diye! Buna rağmen, müthiş bir başarı!"
Trump azledilebilir mi?
ABD yasalarına göre başkanlar için üç suçtan azil işlemi başlatılabiliyor.
Bu suçlar "vatan hainliği", "rüşvet" ve çerçevesi geniş bırakılan "yüksek profilli" suçlar olarak tanımlanıyor.
Herhangi bir ABD Başkanı için azil süreci Temsilciler Meclisi tarafından başlatılıyor.
Temsilciler Meclisi'nde çoğunluk lehte oy verirse, azil süreci Senato'ya aktarılıyor.
Senao'da da üçte iki çoğunluğa ulaşılması gerekiyor.
Şimdiye kadar üç başkan için uygulandı
ABD tarihinde şimdiye kadar üç başkan hakkında son kategori kapsamında, yani "ağır ve vahim suçlar" veya "diğer başka suçlar" çerçevesinde azil süreci başlatıldı.
Bu başkanlardan ilki Andrew Johnson'dı.
Hakkında 1868 yılında, görevi Kongre tarafından çıkarılan bir yasayla teminat altına alınan dönemin Savaş Bakanı Edwin McMasters Stanton'ı yasaya aykırı bir şekilde görevden aldığı için azil süreci başlatıldı.
Ancak Johnson, Senato'da üçte iki çoğunluk sağlanamayınca görevinde kaldı.
Bir tek Nixon görevden ayrıldı
Bundan 106 yıl sonra ikinci kez bir başkan için azil süreci başlatıldı. Bu kez de 1972'de Cumhuriyetçi Başkan Richard Nixon, hakkında kendisine yakın bazı kişilerin Watergate iş merkezindeki Demokrat Parti'nin ofisine dinleme cihazı yerleştirdiğinin ortaya çıkmasıyla patlak veren skandalda yargıyı yanıltmak ve delil karartmakla suçlandı.
Clinton oylama sonucu görevde kaldı
Nixon soruşturma tamamlanmadan görevinden istifa etti. Nixon'dan 27 yıl sonra bu kez Demokrat Başkan Bill Clinton hakkında Beyaz Saray stajeri Monica Lewinsky ile yaşadığı ilişkiyle ilgili yeminli ifadesinde yalan söylediği iddiasıyla azil süreci başlatıldı.
Clinton, Senato'da yapılan oylama sonunda beraat ederek, görevinde kaldı. Bianet
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *