ANASAYFA arrow right Siyaset

ABD Senatosu, ‘Türkiye’ye Yaptırım’ tasarısını onayladı

ABD Senatosu, ‘Türkiye’ye Yaptırım’ tasarısını onayladı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.40
Tasarıda 8 maddede yaptırımlar öngörülüyor Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Türkiye&#8
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Türkiye’ye yaptırım öngören tasarıyı onayladı. Karar 4'e karşı 18 oyla alındı.
Senato komitesinde kabul edilen tasarıda, Türkiye'ye Suriye'nin kuzeydoğusundaki askeri faaliyetlerini sonlandırması çağrısı yapılıyor.
Tasarı, Senato Genel Kurulu onaylanması durumunda, onay için ABD Başkanı Donald Trump’a gönderilecek.
Tasarının, Senato Genel Kurulu’nda ne zaman oylanacağı henüz bilinmiyor.
Tasarıda neler var?
Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve muhalif Demokrat Senatör Chris Van Hollen tarafından hazırlanan öneride 8 maddede yaptırımlar öngörülüyor.
Graham tarafından Twitter'da paylaşılan yaptırım paketi taslağına göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve çok sayıda bakanın adı yer aldı.
Pakette ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri'ne herhangi bir satış veya destek yapan yabancı unsurlara da yaptırım konulması öngörüldü.
Bununla beraber, enerji ve petrol satışı konusunda Türkiye'ye ve Türkiye ile iş birliği yapan yabancı ülke ve kuruluşlara yaptırım uygulanması teklif edilen pakette, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerinin alımı kapsamında da yaptırım istendi.
Tasarıda Türkiyeli yetkililere ABD vizesi kısıtlamasının yanı sıra, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mal varlığının tespiti de yer alıyor.
Hazırlanan yasa tasarısına göre şu liderlere yaptırımlar uygulanacak:
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez.
Trump veto etse de…
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nin onayladığı tasarı, ABD Senatosu Genel Kurulu'nda da onaylanması halinde ABD Başkanı Donald Trump'ın önüne gidecek.
Kanun tasarıları ABD Başkanı tarafından veto edilebiliyor. Ancak meclis üyeleri 3'te 2 çoğunluk ile tasarıyı kabul ederse başkanın veto yetkisi ortadan kalkıyor.
Kalın “Tasarı geçse de
geçmese de…” demişti
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yaptırım tasarısı Senato’da onaylanmadan önce yaptığı değerlendirmede şöyle demişti:
"Bu tasarı geçse de, geçmese de S-400'le ilgili süreç devam edecek. S-400'ler alındı, o iş bitti." Bianet
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *