ANASAYFA arrow right Yaşam

ABD, maymun çiçeğini “halk sağlığı acil durumu” ilan etti

ABD, maymun çiçeğini “halk sağlığı acil durumu” ilan etti
YAYINLAMA: 05 Ağustos 2022 / 20.29
GÜNCELLEME: 05 Ağustos 2022 / 20.29
Dünya Sağlık Örgütü’nün maymun çiçeği salgınını “küresel acil durum” ilan etmesinin ardından Biden yönetimi de hastalığı ABD çapında “halk sağlığı acil durumu" ilan etti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), maymun çiçeği salgınını "halk sağlığı acil durumu" ilan etti. Böylelikle, hastalık için acil durum fonlarının kullanılması ve bürokratik engellerin kaldırılması kolaylaşmış oldu

ABD'nin The New York Times gazetesinin aktardığına göre, maymun çiçeğinin "halk sağlığı acil durumu" ilan edilmesi, "virüsün artık ABD'li yurttaşlar açısından önemli bir risk teşkil ettiği ve söz konusu tehdidi bertaraf etmek için yeni önlemlerin hayata geçirileceği" anlamına geliyor.

Maymun çiçeğine yönelik "acil durum" kararını, ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanı Xavier Becerra (4 Ağustos) dün açıkladı.

Açıklanan kararla birlikte, federal kurumların aşı ve ilaç geliştirme ve değerlendirme çalışmalarına daha hızlı bir şekilde kaynak ayırması, acil durum fonlarına erişiminin olması ve Mayıs ayında başlayan salgını yönetmek için ek personel işe alması mümkün olacak.

ABD'de şimdiye kadar New York, California ve Illinois olmak üzere üç eyalette maymun çiçeği salgını sebebiyle "acil durum" ilan edildi.

Buna göre, ülkedeki en fazla maymun çiçeği vakaları New York ve California eyaletlerinde görüldü. 2 Ağustos itibariyle New York'ta bin 300, California'da ise 827 maymun çiçeği enfeksiyonu tespit edilmişti.

"Nüfusun yüzde 5'i, vakaların yüzde 25'i"

Bugün itibariyle 6 bin 600 kişinin virüsle enfekte olduğu ülkede, Demokrat Partili Başkan Joe Biden da son dönemde halk sağlığı uzmanlarının ve aktivistlerin "maymun çiçeği ile mücadele için daha agresif bir şekilde hareket etme" çağrıları ve baskısı ile karşı karşıyaydı.

Georgetown Üniversitesi'nden sağlık hukuku uzmanı Lawrence O. Gostin, ABD yönetiminin dün aldığı kararı "maymun çiçeği ile mücadelede sönük bir başlangıcın ardından çok önemli bir dönüm noktası" olarak niteledi.

"ABD'nin dünya nüfusunun yüzde 5'ine, vaka sayılarının ise yüzde 25'ine sahip olduğunu" söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Carlos del Rio ise bu oranları "başarısızlık" olarak değerlendirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de 23 Temmuz'da salgını "küresel halk sağlığı acil durumu ilan etme kararı almıştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamasına göre, Türkiye'de 1 Ağustos itibariyle beş maymun çiçeği vakası tespit edildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *