ANASAYFA arrow right Yaşam

ABD Kongresi, IŞİD'le mücadelede SDG'ye 177 milyon dolar ayırdı

ABD Kongresi, IŞİD'le mücadelede SDG'ye 177 milyon dolar ayırdı
YAYINLAMA: 23 Ocak 2022 / 20.37
GÜNCELLEME: 23 Ocak 2022 / 20.37
IŞİD SALDIRILARI SÜRÜYOR

ABD Kongresi, yönetime 2022'de IŞİD'e yönelik operasyonlar için 177 milyon dolar harcama yetkisi verdi. Bu fonlar, IŞİD'in "uyuyan hücreler"ine yönelik SDG etkinliğine aktarılacak. IŞİD son haftada Irak'ta 11 asker Kuzeydoğu Suriye'de 7 SDG savaşçısını öldürdü.

ABD Kongresi, IŞİD'in yenilgiye uğratılmasında ve Suriye'de istikrar ve demokratik ilkelerin desteklenmesi çerçevesinde Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) desteğini sürdürmeyi onayladı. 

Kongre'den geçen 2022 Ulusal Savunma Yetkilendirme  Yasası, 2022 mali yılında IŞİD'e yönelik operasyonlar için 177 milyon Dolarlık Eğitim ve Donatım harcaması yetkisi veriyor. Bu fonlar, SDG'nin IŞİD'in etkinliklerini önlemek ve dünyayı İslamcı şiddet örgütünden korumak için süre giden çabalarını desteklemekte kullanılacak.

SDG, 2019 başlarında El-Bağuz'da IŞİD "halifeliğinin" son kalesini yıkmıştı. SDG'nin "uyuyan hücreleri" ortadan kaldırma ve IŞİD'i savunmada tutmaya yönelik operasyonları sürüyor. IŞİD yönetici ve militanları yakalanıyor ancak, IŞİD militanları para ve silah toplamaya ve "halifeliğin" geri getirilmesi planlarını sürdürüyorlar. 

Son IŞİD saldırıları 

IŞİD hafta içinde Irak'ta bir kışlaya, Suriye'de SDG denetimindeki IŞİD militanlarının tutulduğu bir cezaevine saldırdı.

Iraklı yetkililerin verdiği bilgiye göre Cuma günü (20 Ocak) Irak'ın başkenti Bağdat'ın kuzeyindeki Diyala vilayetine bağlı dağlık El Azim'de bir kışlaya saldıran IŞİD militanları uykudaki 11 askeri öldürdü.

Ekim'de Diyala'daki bir Şii köyüne düzenlediği saldırıda da DAİŞ 11 sivili öldürmüş, onlarcasını yaralamıştı. 

IŞİD militanları, Perşembe günü de Suriye'nin kuzeydoğusunda bir cezaevinde tutuklu bulunan IŞİD üyesi mahkumları kurtarmak üzere saldırı düzenledi. 

Haseke kentindeki Gerwan Cezaevi'nin yöneten Kürt güçler, saldırının cezaevindeki mahkumların ayaklanmasıyla başladığını aynı anda cezaevi önünde bomba yüklü bir aracın patlatıldığını ve IŞİD militanlarının SDG  güvenlik güçleriyle çatışmaya girdiğini söyledi.

Bölgedeki Kürt kaynaklara göre IŞİD militanları ve Suriye Demokratik Güçleri arasındaki çatışmada 23 IŞİD militanının ve 7 SDG üyesinin öldüğünü söyledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *