ANASAYFA arrow right Dünya

ABD Kongre üyelerinden Dışişleri Bakanı Blinken'a Türkiye mektubu

ABD Kongre üyelerinden Dışişleri Bakanı Blinken'a Türkiye mektubu
YAYINLAMA: 22 Ekim 2021 / 18.58
GÜNCELLEME: 22 Ekim 2021 / 18.58
Kongre üyelerinin mektubuna Helenik Amerikan Liderlik Konseyi, Amerikan Yahudi Komitesi ile Ermeni, Hint ve Kürt örgütleri de destek verdi.

ABD'de Kongre üyeleri, Türkiye'ye yeni F-16 savaş uçaklarının satışının engellenmesi için Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'a mektup yazdı.

Milletvekilleri, Blinken'ı hem yeni F-16 savaş uçaklarının satılmasını hem de mevcut olanların iyileştirilmesine karşı çıkmaya çağırdı. Mektupta, "ABD, Erdoğan yönetiminin ABD yasalarını ve NATO ittifakının standartlarını ihlal ettiği için hesap vermekten kaçmasına izin veremez" denildi.

Euronews’in aktardığı habere göre Kongre üyeleri Chris Pappas, Gus Bilirakis ve Carolyn Maloni'nin mektubuna Helenik Amerikan Liderlik Konseyi (HALC), Amerikan Yahudi Komitesi (AJC) ile Ermeni, Hint ve Kürt örgütleri destek veriyor.

Vekiller, Rusya'dan S-400 aldığı için CAATSA yaptırımları uygulanan Türkiye'ye F-16'ların verilmesinin Washington'ın politikasıyla ilgili 'şüphe uyandıracağı' uyarısı yapıyor.

Mektuba göre, "Bu ayın başlarında, Türkiye'nin 40 adet Lockheed Martin F-16 savaş uçağı satın alınmasını ve mevcut savaş uçaklarının yaklaşık 80'inin modernizasyonunu " talep ettiği bildirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 17 Ekim'de "Yeni F-16'lar alarak filomuzu genişleteceğiz" demişti.

Mektupta, "Türkiye'nin talebinin medyada geniş yer bulması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bizzat yaptığı açıklamaların, bu olası satışa muhalefetimizi ifade etmek için yeterli bir temel oluşturduğuna inanıyoruz" denildi.

ABD'li milletvekilleri, Dışişleri Bakanı'nı, Ankara'nın Rus S-400 sistemine sahip olmaya devam etmesi nedeniyle Türk F-16'ların satılmasının risk taşıdığı konusunda uyardı.

Afrika ziyareti öncesi açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin F-35'ler için yapmış olduğu ödemeye karşı ABD’ye yeni bir teklif sunulduğunu söylemiş, "1 milyar 400 milyon dolar F-35'ler için yapmış olduğumuz ödeme söz konusu. Bu ödemeler karşısında ABD'nin böyle bir teklifi söz konusu oldu. Ülkemizin savunma ihtiyacını gidermemiz gerekiyorsa bu adamları atalım dedik. Bugünün devamlığı için savaş filomuzu genişletmek için çabalıyoruz. Yeni F-16'lar alarak filomuzu genişleteceğiz" ifadelerini kullanmıştı. ABD ise bunu yalanlamıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “ABD, Türkiye’nin F-16 talebiyle ilgili herhangi bir finansman teklifi yapmadı' açıklamasında bulunmuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *