ANASAYFA arrow right Dünya

ABD ile ilgili olan ilişkiler açısından belli kaygılarımız var

ABD ile ilgili olan ilişkiler açısından belli kaygılarımız var
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.20
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.20
Almanya Başbakanı Angela Merkel, “NATO içerisinde elbette ki söz konusu olan durum açısından, ABD ile ilgili olan ilişkiler açısından belli kaygılarımız var. Burada her şey olumlu seyretmesini umuyoruz. Türkiye’nin özellikle Suriye’den g
Almanya Başbakanı Angela Merkel, “NATO içerisinde elbette ki söz konusu olan durum açısından, ABD ile ilgili olan ilişkiler açısından belli kaygılarımız var. Burada her şey olumlu seyretmesini umuyoruz. Türkiye’nin özellikle Suriye’den gelen mülteciler konusunda sergilediği tutum, olağanüstü çabası her zaman takdir edilmelidir” dedi.
Başbakan Yıldırım, çalışma ziyaretleri kapsamında Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi. Düzenlenen ortak basın açıklamasında ilk olarak konuşan Merkel, ikili ilişkilerin kısmen zorlu günler geçirdiğini ve halen zorlu dönemlerin devam ettiğini ifade ederek Başbakan Yıldırım ile bu şekilde bir araya gelmelerinin çok güzel olduğunu söyledi.
Konuşmasında Türkiye’de tutuklu bulunan Deniz Yücel’e değinen Merkel, “Deniz Yücel konusu çok büyük önem taşımaktadır. Kendisine karşı bir yıldır iddianame hazırlanmamış olmamasına rağmen tutuklu bulunmaktadır. Bugün tekrar bu davanın bizim açımızdan çok büyük bir önem taşıdığını ve öncelik sahibi olduğunu ifade ettim” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin güvenlik çıkarlarını korumak zorunda olduğunu söyleyen Merkel, “NATO içerisinde elbette ki söz konusu olan durum açısından, ABD ile ilgili olan ilişkiler açısından belli kaygılarımız var. Burada her şey olumlu seyretmesini umuyoruz. Türkiye’nin özellikle Suriye’den gelen mülteciler konusunda sergilediği tutum, olağanüstü çabası her zaman takdir edilmelidir. AB fonlarının bir an evvel tamamıyla ödenmesi gerekmektedir. AB kurumlarının bu açıdan sadece ilk üç milyarlık değil ikinci üç milyarlık paketin hazır olması ve bir an evvel devreye girmesini gerektiğini” belirtti.
Türk - Alman ilişkilerinin büyük önem taşıdığı üzerine görüştüklerini dile getiren Merkel, “Elbette ki değerler açısından ve bunların uygulanması açısından farklı görüşlerimiz olabilir. Diğer taraftan çok zorlu dönemlerde de ortak çıkarlarımız bulunmaktadır. Üç milyon Türk kökenli insan Almanya’da yaşamaktadırlar ve kendileri güzel bir birliktelik açısından bir köprü görevini yerine getirmektedirler. Güvenlik konularında kesinlikle çok önemli birer ortak olarak hareket etmekteyiz. Bu açıdan çıkarlarımızı ilerletmek açısından güven dolu bir ilişkinin sürdürülmesi büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.
Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yıldırım ile olan ilişkilerinin daha da yoğun bir şekilde sürdürmek istediklerini ifade ederek, “Umarım yakım bir zaman içerisinde Almanya’da bir hükümet kurulacak ve Sayın Başbakan Almanya’da sağlam bir hükümetin kurulmasının merakla beklediklerini söylediler. Bizde bunu umuyoruz” dedi. Başbakan Yıldırım’ın tüm sorunların ne kadar zorlu olursa olsun her zaman konuşmaya hazır olduklarını söylediğini belirten Merkel, “ Sadece konuşarak, temasları sürdürerek ortak bir yol, çözüm bulunabilir. Bunu her zaman denemek gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Başbakan Yıldırım yaptığı konuşmada, Merkel ile yaklaşık bir yıl sonra tekrar bir araya geldikleri için mutluluk duyduklarını belirtti. Almanya’da seçimden sonraki görüşmelerden Koalisyon kararın çıkmasından büyük memnuniyet duyduğunu belirten Yıldırım, “Yeni hükumet tam kapasite ile göreve başlayınca ilişkilere kaldığımızdan yerden tam kapasitede devam etme fırsatımız olacak” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin bölgede sadece terör ile mücadele yaparken sadece kendi vatandaşlarının can ve mal güvenliğini korumaya çalışmadığını ifade eden Yıldırım, “Aynı zamanda Suriye’de Irak’ta yaşanan iç savaş, göç ve DEAŞ terör örgütü ve diğer terör örgütlerinin verdiği olumsuzluklara karşı büyük bir göç akınını da önleyen bir ülke. Üç buçuk milyon mülteciyi ağırlıyoruz ve onların her türlü ihtiyaçlarını görüyoruz ve onların Avrupa üzerine gelmesinin bir anlamda önüne geçiyoruz. Bunu yaparken terör örgütlerinin, terör faaliyetlerinin Almanya’ya da yayılmasının veya genel anlamda Avrupa’ya yayılmasının önüne geçiyoruz. Bu konuda Avrupa Birliği ile müşterek çalışmalarımız var. Merkel’in bu konuda önemli katkıları oldu” ifadelerini kullandı.
Yıldırım’ın konuşması şöyle devam etti:
“Bizim Türkiye – Almanya ilişkilerinde hassasiyetimiz belli. PKK terör örgütüdür, PYD/YPG’de terör örgütüdür. YPG, PYD/PKK’nın Suriye şubesidir. Bunu İngiltere’de söylüyor, bunu Amerikan İstihbarat örgütü de söylüyor. Bunların isimleri ne olursa olsun bunların amacı bölgede huzuru bozmak ve yeni sorun alanları oluşturmak. Bu mücadeleyi verirken dostlarımızı daha fazla yanımızda görmeyi arzu ediyoruz. DEAŞ ile mücadeledeki kararlılığın bu terör örgütleri ile mücadelede de aynı şekilde sürdürülmesinin gerektiğini düşünüyoruz. Zeytin Dalı Operasyonu da yine aynı amaca yönelik, bütün orada masum insanlara zulüm eden terör örgütlerini etkisiz hale getirmek için yapılan bir çalışma.”
Konuşmasında Deniz Yücel’e de değinen Yıldırım, “Diğer zanlılar tabi ki belirli suçlamalara maruz olarak tutuklu durumdalar. Bunlar mahkemelerin kendi kapasitesinde, yetkisinde görülüyor ve bunlardan geçmişte birkaç tanesinin mahkemesi görüldü ve gereği yapıldı. Burada da ümit ediyorum ki hukuk devleti kuralları içerisinde gereken yapılacaktır. Bize düşen mahkemeye yardımcı olmak, işini kolaylaştırmak, önünü açmak.” Şeklinde konuştu.ANKA
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *