ANASAYFA arrow right Güncel

AB Zirvesi: "Aşı Pasaportu" yolda

AB Zirvesi: "Aşı Pasaportu" yolda
YAYINLAMA: 26 Şubat 2021 / 13.55
GÜNCELLEME: 26 Şubat 2021 / 13.55
Avrupa Birliği liderleri, dün başlayan zirvenin ilk gününde üye ülkelere seyahatlerde "aşı zorunluluğunun" belgelenmesi konusunda neredeyse hemfikir. Uygulamanın yaz aylarında yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Avrupa Birliği (AB) devlet liderleri zirvesinin ilk günü dün TSİ ile akşam saatlerinde sona erdi.

Zirvenin en tartışmalı konusu ise "aşı pasaportu" uygulaması. Gelecek üç ay boyunca AB ülkeleri Brüksel'deki temsilciler ile ortak bir çalışma yaparak ayrıntıları netleştirecek. 

"Asgari gerekli veri" sorunsalı

Zirve sonrası yapılan basın açıklamasında konuşan Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen aşı pasaportlarının hayata geçmesi halinde bu sertifikalarda asgari gerekli verinin bulunacağını söyledi.

Komisyon Başkanı, "hassas kişisel bilgilerin" ise sadece o kişinin vatandaşı olduğu ülkede tutulacağını kaydetti.

Aşı sertifikasında ne olacak? 

Sertifikalarda öncelikle hangi aşının vurulduğu, kaç doz yapıldığı ve kişinin bağışıklık seviyesini belirten bir kategorinin yer alması planlanıyor. 

Aşı pasaportunda seyahat edecek kişinin hali hazırda hastalanıp hastalanmamış olduğu, en son testini ne zaman yaptırmış olduğu gibi bilgiler yer alacak.

Komisyon Başkanı von der Leyen, "Önemli olanın ortaya çıkacak olan sistemin bir 'Avrupa sistemi' olması ve uluslararası bir standart ile iş görmesidir" derken ekledi: 

"Google ve Apple gibi oyuncuların bu konuda oluşan vakumu görüp Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte çalışmak için girişimlerde bulunduğunu görüyoruz. Ancak bunlar son derece hassas kişisel veriler."

Varyant: Hangi ülkede hangi tür var? 

Komisyon Başkanı, "Eğer üye ülkeler aşı pasaportu sisteminin turizm sezonuna yetişmesini istiyorsa kendi sorumluluk alanlarında ellerini çabuk tutmalılar" şeklinde konuştu. 

NOT: von der Leyen ayrıca Birleşik Krallık'ta ortaya çıkan virüs varyantının 27 üye ülkenin 20'sinde ve Güney Afrika varyantının 14 üyede, Brezilya varyantının ise 6 üye ülkede görüldüğünü açıkladı.

"İki doz Pfizer aşısı olan bulaştırmıyor"

20 AB ülkesinde vakalarda düşüş trendi yaşandığını söyleyen von der Leyen sadece 7 ülkede artış görüldüğünü dile getirdi ve şöyle konuştu:

"Aşı olsanız bile virüsü bulaştırmaya devam edebiliyorsunuz. Ancak İsrail'in Pfizer ile paylaştığı veriler umut verici. Buna göre iki doz BionTech aşısı olmuşsanız bulaşma neredeyse hiç olmuyor."

Michel: Ayrımcılık endişeleri meşru

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de aşı pasaportu olduğu takdirde 'ayrımcılık' yaşanabileceğine ilişkin duyulan endişelerin meşru olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

"Zor bir yıl geçirdik ancak artık bu virüsü yakından tanıyoruz. Aşılarımız var ve yapmamız gerekenler belli. Aşı üretimini ve dağıtımını hızlandırarak en fazla sayıda kişiyi aşılamak. Aşı sertifikaları meselesini geniş biçimde ele aldık.

Bu konuda her şey çözüme kavuşmuş değil ancak başta varolan bazı hatalı varsayımları düzelttik diyebilirim. Üye ülkeler AB daimi temsilcilerini konu üzerinde gerekli çalışmaları yapmaları için görevlendirdi.

Mart zirvesine kadar bu alanda önemli bir ilerleme sağlamış olacağımızı tahmin ediyorum. "

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *