ANASAYFA arrow right Dünya

AB ve Birleşik Krallık ticaret anlaşmasında uzlaştı

AB ve Birleşik Krallık ticaret anlaşmasında uzlaştı
YAYINLAMA: 25 Aralık 2020 / 13.42
GÜNCELLEME: 25 Aralık 2020 / 14.07
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, anlaşmayı “adil ve dengeli” olarak yorumlarken, Birleşik Krallık Başbakanı Johnson, AB’ye “Arkadaşınız, müttefikiniz, destekçiniz olacağız. Ayrıca asla unutulmasına izin vermeyeceğiz, bir numaralı pazarınız biziz” sözleriyle seslendi.

Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere, Brexit sonrası ticari ilişkileri belirleyecek anlaşma müzakerelerinde uzlaştı.

AB ile İngiltere, daha önce belirlenen son süre dolmasına rağmen karşılıklı olarak heyetlerine müzakereleri sürdürme talimatı vermişti.

Anlaşmanın bu aşamadan sonra İngiliz parlamentosu, üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından onaylanması gerekiyor.

Von der Leyen: Adil ve dengeli anlaşma

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Belçika’nın başkenti Brüksel'de İngiltere ile yapılan müzakerelere ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Von der Leyen, şunları dedi:

"Sonunda bir anlaşma sağladık. Uzun ve dönemeçli bir yoldu ama iyi bir uzlaşı sağladık. Bu, adil ve dengeli bir anlaşma. İki taraf için de doğru ve sorumlu olan buydu.

“Anlaşma hem AB hem de İngiltere'nin çıkarına. Sonunda Brexit'i geride bırakıp yolumuza devam edebileceğiz." 

Johnson: En büyük ticaret anlaşmamız

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Avrupa Birliği (AB) ile ticaret anlaşmasına varılmasıyla kontrolü geri aldıklarını bildirdi.

AB ile uzlaşıya varılmasıyla İngiltere'nin şimdiye kadarki en büyük ticaret anlaşmasını tamamlamadığını ifade eden Johnson, anlaşmanın yıllık 660 milyar pound değerinde olduğunu ve İngiltere mallarının AB içinde tarifesiz ve kotasız satılmasına izin verdiğini belirtti. 

Johnson, anlaşmanın İngiltereli ihracatçıların Avrupalılarla daha fazla iş yapmasına olanak sağlayacağını savunarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yasalarımızın ve kaderimizin kontrolünü geri aldık, düzenlemelerimizin her detayının kontrolünü geri aldık.

“1 Ocak itibarıyla İngiltere Gümrük Birliği ve Ortak Pazar'dan çıkacak. İngiliz kanunları sadece İngiliz parlamentosunca yapılacak ve sadece İngiliz mahkemelerinde İngiliz yargıçları tarafından değerlendirilecek. Avrupa Adalet Divanının İngiltere'deki yargı yetkisi sona erecek.

“İngiltere 1973'ten beri ilk kez kendi sularında tam kontrole sahip olacak. İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık dinamik ve müreffeh bir hale gelecek ve bu da AB için kötü bir şey değil. 

“Anlaşma İngiltere - AB ilişkilerinde yeni bir istikrar sunuyor. Ayrıca bugün, onlarca yıldır siyasetimizi alt üst eden bir sorunu da çözdük. Yeni ve gerçekten bağımsız bir ulus olarak bu anın büyüklüğünün farkına varmak ve tadını çıkarmak hepimizin elinde.

(AB’ye…) Arkadaşınız, müttefikiniz, destekçiniz olacağız. Ayrıca asla unutulmasına izin vermeyeceğiz, bir numaralı pazarınız biziz."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *