ANASAYFA arrow right Güncel

AB, Ukrayna’daki savaş suçları için Lahey’de merkez açacak

AB, Ukrayna’daki savaş suçları için Lahey’de merkez açacak
YAYINLAMA: 03 Şubat 2023 / 15.33
GÜNCELLEME: 03 Şubat 2023 / 15.33
AB-Ukrayna zirvesi öncesi Kiev’de Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile bir araya gelen AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, “Rusya, korkunç suçlarından mahkeme önünde sorumlu tutulmalı” dedi: “Ukrayna ve AB savcıları halihazırda birlikte çalışıyor.”

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bugün düzenlenecek AB-Ukrayna zirvesi öncesinde Ukrayna kabinesi ve AB Komisyonu'nun ortak toplantısının kapanışında konuştu.

Toplantıda 20 kadar konuyu ele aldıklarını kaydeden von der Leyen, Ukrayna'nın olası AB üyeliğine de desteğini dile getirdi:

"AB, Ukrayna'yı sonuna kadar, AB'nin kalbinde Brüksel'de (AB Komisyonunun bulunduğu) Berlaymont binasının önündeki göndere Ukrayna bayrağının çekileceği güne kadar destekleyecek."

Hollanda'nın NL Times haber sitesinin aktardığına göre, von der Leyen, dün (2 Şubat) başkent Kiev'e yaptığı ziyaret sırasında, Rusya'nın Ukrayna'da işlediği iddia edilen savaş suçlarına ilişkin kanıt toplamak üzere Hollanda'nın Lahey kentinde bir merkez açılacağını duyurdu.

Buna göre, aynı zamanda Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne de ev sahipliği yapan kentte kurulacak soruşturma merkezi Ukrayna'daki savaş suçu ve insan hakları ihlalleri konusunda belge ve bilgi toplayacak.

Ukrayna'daki savaş suçlarına ilişkin uluslararası özel mahkemenin temelini oluşturacak olan soruşturma merkezi, aynı zamanda Avrupa Birliği Cezai Konularda Adli İşbirliği Ajansı (Eurojust) tarafından desteklenen uluslararası soruşturma grubunun bir parçası olacak.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de "Rusya, korkunç suçlarından mahkeme önünde sorumlu tutulmalı" diyerek Ukrayna ve AB savcılarının halihazırda birlikte çalıştığı bilgisini paylaştı.

Zelenski: Düşmanımız ve savunmamız ortak

Toplantının kapanışında konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de "Değerlerimiz ortak. Kaderimiz ortak. Düşmanımız ortak. Savunmamız ortak. Bu, hayatımızın birleştiği anlamına gelir" dedi.

Artık Avrupa'yı "Ukrayna'sız" hayal etmenin mümkün olmadığını söyleyen Ukrayna Devlet Başkanı, özetle şöyle konuştu:

"Kurumlarımız AB ile bir AB üye devleti arasında olması gerektiği gibi fiilen etkileşim halindedir. Şimdi tüm bunları siyasi ve yasal düzeyde teyit etmeliyiz. Üyelik görüşmelerinin başlatılması kilit adım olacak ve umarım yakında bunu da duyurabiliriz."

AB-Ukrayna zirvesi hakkında

AB-Ukrayna zirvesi, savaşın başladığı 24 Şubat 2022'den bu yana ilk kez, Kiev'de bugün düzenlenecek. AB'nin üst düzey yetkilileri ile Kiev yönetimi bir araya gelecek. Zirve iki oturumdan oluşacak. Oturumların ilkinde Ukrayna'nın AB adaylığı, üyelik ve entegrasyon süreçleri ele alınacak.

Savaşın başlamasından 4 ay sonra 23 Haziran 2022'de "AB adayı" statüsü verilen Ukrayna'nın kısa sürede üye olması beklenmiyor.

AB yetkilileri, bir ülkenin AB üyesi olabilmesi için Kopenhag kriterlerini yerine getirmesi gerektiğini hatırlatıyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *