ANASAYFA arrow right Dünya

AB-Türkiye: Müzakereler, dondurulmuş şekilde kalacak

AB-Türkiye: Müzakereler, dondurulmuş şekilde kalacak
YAYINLAMA: 15 Aralık 2021 / 19.15
GÜNCELLEME: 15 Aralık 2021 / 19.15
Yıl sonu yapılan liderler zirvesi öncesi toplantıda AB Konseyi, tam üyelik müzakerelerinin dondurulmuş şekilde kalmasına karar verdi.

Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesi için yapılan hazırlık toplantısında Türkiye ile ilerleme sağlanamayan tam üyelik müzakerelerinin dondurulmuş olarak kalması yönünde karar verildi.

"Üzülerek not ediyoruz"

Yıl sonunda yapılan AB Genel İşler Konseyi'nde alınan kararda, "AB Konseyi, Türkiye'nin AB'den giderek daha fazla uzaklaştığını üzülerek not ediyor" denildi.

Kararda, müzakerelerde yeni bir fasıl açılması ya da mevcut bir faslın kapatılmasının da gündemde olmadığı belirtildi.

Türkiye'nin dış politikada AB çizgisinden giderek uzaklaştığı ve AB'nin öncelikleriyle bu konuda çatıştığı vurgulanan kararda, Libya örnek gösterildi.

Türkiye'den Libya'daki hükümet güçlerine yasa dışı silah sevkiyatı yapıldığı vurgulandı.

İnsan hakları ihlalleri

Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği anlaşmasını ihlal etmesinin kınandığı kararda Türkiye'deki insan hakları ihlalleri de eleştirildi.

İnsan hakları, demokrasi ve temel hakların yanı sıra düşünce özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı konularındaki gerilemelerin "derin endişe" yarattığı kaydedildi.

Sivil toplum kuruluşlarının toplumun giderek zorlaşan bir ortamda baskı altında çalışmaya devam ettiği belirtildi.

Müzakerelerin durumu

Türkiye ve AB arasında yürütülen katılım müzakereleri teorik olarak 35 fasıl üzerinde yürütülüyor ve geçen 16 yılda katılım müzakerelerinde 16 fasıl müzakereye açılırken bunlardan sadece bir tanesi geçici olarak kapatıldı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *