ANASAYFA arrow right Dünya

AB mültecilere 325 milyon ilave insanı yardım sağlıyor

AB mültecilere 325 milyon ilave insanı yardım sağlıyor
YAYINLAMA: 02 Aralık 2021 / 19.12
GÜNCELLEME: 02 Aralık 2021 / 19.12
Bugün AB, Sosyal Uyum Yardımı (SUY) programının 2023 yılı başına kadar uzatılması amacıyla ilave 325 milyon Avro tahsis etti. SUY kapsamında Türkiye’deki 1,5 milyonu aşkın mülteciye, temel ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla aylık nakit transferi yapılıyor.

AB’nin bugüne kadarki en büyük insani yardım programı olan SUY dünyanın da en büyük nakit yardım programı olma özelliğini taşıyor.

Ankara’ya yaptığı bugünkü ziyareti sırasında Kriz Yönetiminden sorumlu Komisyon Üyesi  Janez Lenarčič şunları söyledi: “Türkiye’de bulunan hassas durumdaki mülteciler beş yılı aşkın bir süredir insani yardımlarımıza güvenerek hayatlarını sürdürüyor, onları hayal kırıklığına uğratmayacağız. Bugün açıklanan fonlar sayesinde AB 2023 yılı başına kadar SUY programını devam ettirecektir. Bu fonlar, birçoğu özellikle koronavirüs pandemisinden çok ciddi etkilenmiş olan yüz binlerce aileyi hayata bağlayan kritik bir destek sağlıyor. Nakit desteği bu ailelerin en acil ihtiyaçlarının ne olduğuna kendilerinin karar vermesine imkan vererek aynı zamanda Türk ekonomisine de katkıda bulunuyor. Bu AB için, insani yardım alanındaki ortaklarımız ve Türk Hükümeti için önemli bir başarıdır.”

SUY programı kayıt altında bulunan hassas durumdaki mültecilere bir elektronik karta yüklenmiş şekilde aylık nakit transferi sağlamaktadır. Bu kartla mülteciler, kira ödemesi, ulaşım masrafları, faturalar, yiyecek ve ilaç gibi en önemli ihtiyaçlarını karşılayabilmektedirler. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) ve Türk Kızılayı ile olan ortaklık ve Türk Hükümeti ile yakın koordinasyon sayesinde, Türkiye'de yaşayan 1,5 milyonu aşkın mülteci SUY desteği almaktadır.

Bugün açıklanan fon, 25 Haziran 2021 tarihli AB Konseyi'nin ardından Başkan von der Leyen tarafından açıklanan ve Türkiye'deki mültecileri desteklemeyi amaçlayan 3 milyar avroluk paketin bir parçasını oluşturmaktadır.

Ziyaret sırasında Komisyon Üyesi Lenarčič, IFRC Genel Sekreteri Jagan Chapagain ile birlikte, Türk Kızılay’ı temsilcileri ve SUY programından doğrudan faydalanan mültecilerle bir araya gelecektir. 

Komisyon Üyesi üst düzey Türk temsilciler ile görüşecektir: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay; Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık; Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Yunus Sezer.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *