ANASAYFA arrow right Dünya

AB Liderler Zirvesinden Karar: Brexit 31 Ekim’e uzatılsın

AB Liderler Zirvesinden Karar: Brexit 31 Ekim’e uzatılsın
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.29
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.29
AB'nin İngiltere hariç 27 ülkesinin liderinin katıldığı zirve beş saat sürdü. Bu kararla birlikte İngiltere'nin 23-26 Ma
AB'nin İngiltere hariç 27 ülkesinin liderinin katıldığı zirve beş saat sürdü. Bu kararla birlikte İngiltere'nin 23-26 Mayıs'ta yapılacak olan Avrupa Parlamentosu seçimlerine de katılabilecek.
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB liderleri ile İngiltere'nin, ülkenin AB'den çıkışının (Brexit) 31 Ekim'e kadar uzatılması konusunda anlaştıklarını açıkladı.
AB'nin İngiltere hariç 27 ülkesinin liderinin katıldığı zirve beş saat sürdü. Brüksel’de acil olarak toplanan zirve sonunda uzlaşıya varıldı.
Tusk zirvesi ardından yaptığı açıklamada, ertelemenin "esnek" olduğunu ve Haziran ayında kararın yeniden gözden geçirileceğini söyledi.
"İngiliz dostlarıma mesajım şudur; lütfen bu zamanı boşa harcamayın".
Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker da, aynı basın toplantısında, İngiltere'nin 23-26 Mayıs'ta yapılacak olan Avrupa Parlamentosu seçimlerine de katılabileceğini söyledi.
Liderlerin yorumları ise şöyle
May: En kısa sürede ayrılmanın yollarını arayacağız
İngiltere Başbakanı Theresa May erteleme kararının sonrası, mümkün olan en kısa sürede AB'den ayrılmanın yollarını arayacaklarını söyledi.
May’e göre liderler zirvesinde alınan “esnek” karar İngiltere'nin Ekim sonundan önce de AB'den ayrılabileceği anlamına geliyor.
May "Mayıs'ın ilk 3 haftası içinde anlaşmanın parlamentoda onaylanması halinde, Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılmamıza gerek kalmaz" dedi.
Emmanuel Macron: İngiltere'nin üç seçeneği var
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Brexit'in 31 Ekim'e ertelenmesine ilişkin yorumu şöyle: "31 Ekim'de 3 seçenek var; İngiltere'nin Birlikten anlaşmalı ayrılması, İngiltere'nin Brexit'i iptal etmesi ve anlaşmasız ayrılık.
"İngiltere'nin bundan sonra kendisine ve halkına karşı açık olması gerekiyor. İngiltere Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerini düzenlemek istiyor mu? Üç yıl sonra AB'den ayrılacağını ve AP seçimlerine katılacağını söylemek tuhaf ancak bu kararı onlar verecek.”
Angela Merkel: Brexit
anlaşması artık değiştirilemez
Almanya Başbakanı Angela Merkel, 27 ülkenin üç yıl boyunca yapılan tartışmalarda ortak bir pozisyon bulmayı başardıklarına işaret ederek, "Benim ve Almanya'nın pozisyonu açıktı. Biz anlaşmalı bir çıkış için mücadele ediyoruz ve bunun için çabalıyoruz. İngilizlerin taleplerinden dolayı değil, kendi çıkarımız yüzünden" dedi.
Merkel, ancak burada önemli noktanın İngiliz Parlamentosu'nun Brexit anlaşmasına ne zaman onay vereceği olduğunu vurgulayarak, AB tarafının bir kez daha anlaşmanın geçerli ve değiştirilemez olduğunu açık bir şekilde ifade ettiğini kaydetti.
İngiltere’de Brexit tartışması
İngiltere Başbakanı Theresa May'in AB ile vardığı çıkış (Brexit) anlaşması, Avam Kamarası'nda üç kez reddedildi..
İngiltere'de Avam Kamarası'nın Ocak ayında 230 oy farkla "Hayır" dediği Brexit anlaşmasına 12 Mart'ta da 149 oy farkla karşı çıktı. 29 Mart’taki oylamada ise 286 lehte oya karşı 344 aleyhte oy çıktı.
İngiltere çoğunluğun kabul edeceği alternatif bir Brexit planı tespit etmeye çalışıyor.
Liderler Zirvesi toplama kararı 29 Mart’taki son oylamadan sonra alınmıştı.
Başbakan May 5 Nisan'da AB Konseyi Başkanı Tusk'a bir mektup göndererek, Brexit'in 30 Haziran'a ertelenmesini istemişti.
AB daha önce de İngiltere'nin erteleme talebini kabul etmiş ve Brexit müzakerelerini 29 Mart'tan 12 Nisan'a uzatmıştı. (HK)bianet

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *