ANASAYFA arrow right Siyaset

AB: Gemide arama yapılacağını 4 saat önceden bildirdik ama cevap alamadık

AB: Gemide arama yapılacağını 4 saat önceden bildirdik ama cevap alamadık
YAYINLAMA: 25 Kasım 2020 / 13.32
GÜNCELLEME: 25 Kasım 2020 / 13.32
AB Dış İlişkiler Servisi, Türkiye bandıralı geminin Libya'ya kaçak silah taşıdığı şüphesiyle Almanya askerleri tarafından aranması hakkında açıklama yaptı.

AB Dış İlişkiler Servisi (EEAS), Türkiye bandıralı MV Roseline A isimli geminin Alman askerleri tarafından aranması hakkında, “Türk Dışişleri Bakanlığı’na 4 saat önceden haber verdiğini ve Roma’daki Türkiye Büyükelçiliği’nin talebiyle yanıt süresinin 1 saat daha uzatıldığını ancak Türkiye’den yanıt alınamadığını” bildirdi. Dışişleri Bakanlığı, Türk gemisine yönelik olarak Irini Operasyonu kapsamında yapılan arama için “Ne kaptanın ne de bayrak devleti olarak ülkemizin izni alınmamıştı” açıklamasını yapmıştı.

AB Dış İlişkiler Servisi internet sitesinden, Irini Operasyonu’na yönelik açıklama yayımladı.

'Roma Büyükelçiliği istedi süre 1 saat uzatıldı'

Açıklamada, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2292(2016) sayılı Kararı ile öngörüldüğü üzere, Irini Operasyonu’ndan önce, Türkiye Dışişleri Bakanlığı'na, uluslararası denizcilik uygulamasına uygun olarak 4 saat önceden haber verilerek, bayrak devletinin rızasını almak için iyi niyetle çaba gösterilmiştir. Operasyon, operasyonun karargahının bulunduğu Roma’daki Türk Büyükelçiliği’nin talebi üzerine 1 saat daha uzatılmıştır” denildi.

EEAS, “Verilen sürenin sonunda Türkiye’den yanıt alınamadığını ve geminin, NATO prosedürleri de dahil olmak üzere, uluslararası prosedürlere göre denetlendiğini, denetimin, Türkiye’nin gecikmeli bir şekilde teftiş iznini reddettiğini bildirmesiyle askıya alındığını” bildirdi. EEAS, gemide yasa dışı malzeme olduğuna dair bir kanıt bulunmadığını ve geminin rotasını takip etmesi için izin verildiğini açıkladı.

'Seyrüsefer şekli makul şüphe yarattı'

EEAS, Irini Operasyonu’nun, Akdeniz’de Türkiye bandıralı bir ticari gemiyi teftiş etme sebebini “geminin seyrüsefer şekli göz önüne alındığında, Irini Operasyonu’nun, BM silah ambargosunu ihlal ediyor olabileceğinden şüphelenmek için makul sebepleri vardı” diye açıkladı.

Dışişleri bakanlığı: operasyon için izin alınmadı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Almanya askerlerinin Libya'ya giden geminin durdurularak arama yapılmasına ilişkin, "Kaptan iş birliği göstererek geminin yükü ve seferi hakkında ayrıntılı bilgi paylaşmıştır. Buna rağmen saat 17:45’te Irini Harekâtı silahlı unsurları tarafından gemiye çıkılarak uzun saatler süren bir 'denetleme' yapılmıştır" demişti.

Ne Türkiye'nin ne de kaptanın rızasının olmadığını belirten Aksoy, yetkisiz eylemde güç kullanıldığına dikkat çekerek durumu protesto ettiklerini bildirerek, "Avrupa Birliği, İtalya büyükelçileri ve Almanya Maslahatgüzarı'nın Bakanlığa çağrıldığını ve ilgili ülkelere Nota verildiğini" kaydetmişti.

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *