ANASAYFA arrow right Yaşam

AB: BioNTech aşısı 100 günde varyantlara karşı uyarlanmalı

AB: BioNTech aşısı 100 günde varyantlara karşı uyarlanmalı
YAYINLAMA: 29 Kasım 2021 / 16.37
GÜNCELLEME: 29 Kasım 2021 / 16.37
AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, OmiCron varyantıyla ilgili kesin bilgiler için süreye ihtiyaç duyulduğunu, BioNTech-Pfizer ile yaptıkları sözleşmeye göre şirketin aşıyı 100 gün içinde varyantlara karşı etkili hale getirmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Covid-19 Omicron varyantıyla ilgili kesin bilgiler için birkaç haftaya ihtiyaç duyulduğunu, BioNTech-Pfizer ile yaptıkları alım sözleşmesine göre şirketin aşısını 100 gün içinde varyantlara karşı etkili hale getirmesi gerektiğini söyledi.

AA’nın haberine göre, Letonya'yı ziyaretinde düzenlenen basın toplantısında ilk olarak Güney Afrika'da tespit edilen Omikron varyantı hakkındaki soruyu yanıtlayan Von der Leyen, varyantın endişe verici olduğunu söyledi. “Bilim insanları ve ilaç firmalarının Omikron varyantı hakkındaki tam resmi görmek için 2-3 haftaya ihtiyacı var” dedi.

Bu süreyi aşılamaları ve takviye dozları artırmak için kullanmak gerektiğini vurgulayan von der Leyen, aşı firmalarıyla AB arasında yapılan sözleşmelerde de olası varyantlara karşı aşıların geliştirilmesine yönelik maddeler bulunduğunu söyledi.

Üçüncü sözleşme

Von der Leyen, şöyle konuştu:

"Bu yaz AB Komisyonu BioNTech-Pfizer ile üçüncü kez sözleşme yapmıştı. Bu, 1,8 milyar doz aşı alımını içeriyordu. Bu sipariş verildi. Ayrıca kullanabileceğimiz opsiyonlar bulunuyor.

“Sözleşmede belli bir madde de bulunuyor. Bu da zorlu bir varyantın ortaya çıkması halinde BioNTech-Pfizer'in 100 gün içinde aşısını duruma adapte etmesi gerektiğini belirtiyor."

OmiCron varyantı

Bilim insanları, ilk olarak Güney Afrika, Hong Kong ve Botsvana’da görülen Omicron varyantının ilk belirlemelere göre Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan virüsün ilk halinden en fazla farklılaşmış varyant olduğunu söylüyor ve bu nedenle mevcut aşıların işe yaramaması, hastalığı geçirmiş kişilerin tekrar hastalanabilmesi gibi ihtimallerden endişeleniyor.

Aşı şirketleri BioNTech-Pfizer ve Moderna, mevcut mRNA aşılarının bu varyanta etkisini incelemeye başladı. Ancak öte yandan bu varyantın tam özelliklerinin ve mevcut aşıların işe yarayıp yaramayacağını henüz belli değil.

AB ülkeleri ise Omicron varyantının tespit edilmesinin ardından birçok Afrika ülkesinden Avrupa'ya yapılan uçuşları durdurmuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *