ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

8 milyon alfatoksin testi yapıldı

8 milyon alfatoksin testi yapıldı
YAYINLAMA: 20 Ekim 2020 / 17.01
GÜNCELLEME: 20 Ekim 2020 / 17.01
Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı UNIDO'nun Antepfıstığı’na yüksek seviyeli danışmanlık projesi çerçevesinde, UNI Alfatoksin ve Gıda Analiz Laboratuarı’nda şu ana kadar başta Antepfıstığı olmak üzere 8 milyon Alfatoksin testi yapıldığını açıkladı.

GTO Başkan Vekili Zeki Yağcı. Ticaret Borsası bünyesindeki UNIDO Alfatoksin Laboratuvarı'nda yapılan analiz raporlarının büyük çoğunluğunun ABD, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, Danimarka, Hollanda, Hong Kong, Japonya, İsveç, İsviçre gibi ülkelere verildiğini kaydetti.

Yağcı, yapılan analizlerin önemli bir kısmını ihraç edilen ürünlerin teşkil ettiğini, tüketicinin bilinçlenmesiyle birlikte büyük firmalardan Alfatoksin analiz belgesi istendiğini kaydetti. Laboratuvardan Bursa, Denizli, Kahramanmaraş, Ankara’da bulunan firmala-nn da yararlandığını kaydeden Yağcı, “Antepfıstığı ile yörenin tanmsal ürünlerinin uluslararası piyasada kabul görmesi için Alfatoksin testine göre garantisini sağlamak, üreticiyi Alfatoksin oluşumu konusunda bilgilendirmek amacıyla zaman zaman eğitim seminerleri düzenlendi” dedi.

İlk olarak 1960 yılında İngiltere’den rastlanan Alfatoksin’e tahıllar, yağlı tohumlar, kuru ve sert kabuklu meyveler ve baharatlarda rastlandığnı ve, zaman zaman insan hayatını da tehdit eden önemli bir sağlık sorunlanna neden olduğunu ifade eden Yağcı, “Türkiye açısından bakıldığında Antepfıstığı, kuru incir ve son olarak da kırmızı biber ülkemizin dış pazarlarda Alfatoksin konusu ile gündeme gelen ürünleri olmuştur. Alfatoksinler kuvvetli kansorejen maddeler olup, karaciğer, kolon ve böbreklerde kansere sebep olmaktadır şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *