ANASAYFA arrow right Güncel

8 bin ilacın bin 500’ü yok ya da az bulunuyor

YAYINLAMA: 24 Kasım 2022 / 21.05
GÜNCELLEME: 24 Kasım 2022 / 21.05
Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, ilaç yokluğunun kronikleştiğini vurguladı, piyasada yüzde 20 civarında ilacın bulunmadığının altını çizdi, oranın ilerleyen zamanlarda artabileceği uyarısında bulundu

Demirci, “Piyasada çocuk şuruplarından kanser ilaçlarına kadar çok farklı gruplarda ilaçların olmadığını görüyoruz. İlaç yokluğu bir halk sağlığı sorunudur. Ekonomik sıkıntılar ve dövizdeki yükselişe paralel ilaç firmaları zam almayınca bu sorun kronikleşti. Şu anda piyasada ki 8 bin ilacın bin 500’ü yok ya da az bulunuyor” dedi.

Eczacılar, sorunları haykıracak ve çözüm isteyeceğiz

Eczacıların hafta sonu Ankara’da bir araya geleceklerini ve taleplerini yüksek dille dile getireceklerini kaydeden Demirci, “16 Ekim’de yapacağımız mitingi, Bartın’daki maden kazası nedeniyle 27 Kasım tarihine erteledik. Aradan 40 gün geçmesine karşın eczacıların talepleri değişmedi. Eczanelerde bir ekonomik kriz vardı, ama Türkiye’deki ekonomik kriz ve enflasyonun yükselmesiyle birlikte bu sorun katmerlendi. Ayrıca plansız olarak eczacılık fakültesi açılması sonrasında işsiz eczacılar sorunu ortaya çıktı. Artık binlerce işsiz eczacıyı konuşuyoruz. Kamuda görev yapan eczacıların sorunlarının çözüme kavuşturulmadı. Ayrıca ilaç yokluğu da ayrı bir sorun. Dolayısıyla eczacılar, sorunları haykıracak ve taleplerimizi dile getirerek çözüm isteyeceğiz, vatandaşlarımızın da bizim sorunlarımızı anlamasını istiyoruz. Çünkü eczane kamusal bir alandır ve eczaneler halk için var. Dolaysıyla bu mitingimize destek istiyoruz.

Eczanelerin karlılıklarının güncellenmesi gerekiyor

Başkan Demirci, eczanelerin giderlerinin yükseldiğine dikkat çekti. “Kira, elektrik ve doğalgaz faturaları, personel giderleri artarken gelirler aynı oranda artmadı. O nedenle ilaç fiyatlarının yeteri kadar artmaması ve eczanelerin kazançlarının düşmesi sonucunda eczaneler bu yaşanan ekonomik kriz birçok kesimden daha fazla hissediyor. Bu sorunu çözmek için ilacı doğru fiyatlandırmak ve eczanelerin karlılıklarının güncellenmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.

İşsizlik ordusu zamanla büyüyecek ve tüm sektörü etkileyecek

Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, konuşmasını şöyle bitirdi: “2009 yılından beri ilaç fiyatları arttı ama eczanelerin kazançları azaldı. Bunun tekrar 2009 yılındaki koşullara getirilip güncellenmesi lazım. Yani yeni bir şey istemiyoruz elimizden alınanın geri verilmesini istiyoruz. Ayrıca ülkemizde Türkiye’de 61 eczacılık fakültesi bulunurken, fakülteler bu yıl 4 bin 500 öğrenci aldı. 4 yıl sonra 4 bin 500 eczacı mezun olacak fakat bu rakamı karşılayacak istihdam alanı yok. Dolayısıyla eczacılık fakülte sayıları ve kontenjanları azaltılmalı. Yoksa işsizlik ordusu zamanla büyüyecek ve tüm sektörü etkileyecek.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *