ANASAYFA arrow right Yaşam

7’li ittifak genişliyor: Eylül sonrası yeni katılımlar bekleniyor

YAYINLAMA: 25 Ağustos 2022 / 15.53
GÜNCELLEME: 25 Ağustos 2022 / 15.53
7'li ittifakın deklarasyon metni Eylül'de açıklanacak. +Gerçek'e konuşan HDP'li yetkililer ittifaka yeni katılımlar olacağını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) ‘Demokrasi İttifakı’ çağrısıyla bir araya gelen, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Halkevleri (HE) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu’nun (SMF) oluşturduğu '7’li masa' yarın bir araya geliyor. 7’li masanın, ittifakı da içerecek olan deklarasyon çalışmalarında sona gelindi. Liderlerin 25 Ağustos’taki açıklamasının ardından Eylül’de bir deklarasyon ilan edilecek. Başkanlar ve Eş Başkanların katılacağı toplantının ardından kamuoyu ile bir bilgi notu paylaşılacak.

25 Ağustos'ta açıklanması beklenen deklarasyon metni ise Eylül ayında açıklanacak.  +Gerçek’e bilgi veren HDP Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Tuncer Bakırhan yarın ittifakın ilkeleri ve tutum belgesi üzerine son çalışmaların yapılacağını ve son noktanın koyulacağını aktardı. Yarın toplantıda eş başkanların gündeminin ittifakın yol haritası, ittifakın adı gibi konular olacağını belirten Bakırhan, şöyle devam etti:
“Burada ittifakın genişlemesi, halkla buluşması, kurumlarla, toplumsal muhalefetle bir araya gelmek gibi konular tartışılacak. Daha sonra birlikte bir fotoğraf verilecek. Toplantının ardından kamuoyu ile bir bilgi notu paylaşılacak. Şu anda belirli bir aşamaya geldik. Ufak detaylar kaldı; onlar da tartışmaya açılıp karara bağlanacak. Daha sonra güçlü bir kitlesel halk buluşmasıyla Eylül ayının ortalarında bir deklarasyon paylaşılacak.”
Deklarasyonun ardından ittifakın genişlemesine yönelik çalışmaların da yürütüleceğini söyleyen Bakırhan, “İlk aşamada yarın toplantıya katılan kurumlar açıklamayı yapacak. Eylül ayında deklare edildikten sonra bize başvuran, katılmak isteyen, ayrıca başvurmayıp bizim görüşmemiz gereken kurumlarla da görüşüp bu ittifakı en geniş çevrelerle buluşturmaya çalışacak ve ortak bir şemsiye altında bir araya geleceğiz. Evet doğru; bize katılmak isteyen, başvuran siyasi partiler ve kurumlar var. İlk aşamayı biz mevcut kurumlarla birlikte gerçekleştireceğiz. Kamuoyuna deklare edildikten sonra genişleme çalışmaları yürüteceğiz” dedi.
HDP Merkez Yürütme Kurulu üyesi Sultan Özcan ise yarın gerçekleştirilecek toplantıda deklarasyon metninin de konuşulacağını söyledi.

Toplantıya ilişkin detayları paylaşan Özcan, “Özellikle sorunları aşma perspektifi oluşturulacak, yeni bir evreye geçiş çalışması üzerinde konuşulacak” dedi. Deklarasyonun 25 Ağustos tarihinde açıklanacağına dair kamuoyuna yansıyan bilginin ise hatalı olduğunu söyleyen Özcan, yarın Başkanlar ve Eş Başkanlar ile bir araya geleceklerini belirtti.
Toplantıda 7’li ittifakın yol haritası ve Eylül ayında paylaşılacak deklarasyon üzerine konuşulacağını söyleyen Özcan, deklarasyonun, “‘sorunları sıralayan değil, bu sorunları yaratan rejimden çıkış perspektifi içeren, toplumun yakıcı meselelerine çözüm iradesi sunan temel bir çerçeve metin” olacağını dile getirdi ve adres olarak İstanbul’u işaret etti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *