ANASAYFA arrow right Eğitim

773 milyon yetişkin ve genç okuryazar değil

773 milyon yetişkin ve genç okuryazar değil
YAYINLAMA: 09 Eylül 2021 / 14.05
GÜNCELLEME: 09 Eylül 2021 / 14.05
BM, COVID-19 krizinin, okuryazarlık öğrenme fırsatlarına erişimde önceden var olan eşitsizlikleri büyüterek, 773 milyon okuryazar olmayan genç ve yetişkini orantısız bir şekilde etkilediğine dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler, Okuryazarlık Günü'nde "İnsan merkezli bir iyileşme için okuryazarlıkta dijital uçurumu daraltmak" başlıklı bir açıklama yayımladı.

BM, COVID-19 krizinin, çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin öğrenimini benzeri görülmemiş bir ölçekte kesintiye uğrattığını ve okuryazarlık öğrenme fırsatlarına erişimde önceden var olan eşitsizlikleri büyüttüğüne dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) verilerine göre:

773 milyon yetişkin ve genç, temel okuryazarlık becerilerinden yoksun

617 milyon çocuk ve ergen okuma ve matematikte minimum yeterlilik seviyelerine ulaşamıyor

Pandeminin ilk aşamasında okullar kapatıldı ve bu dünyadaki 1,09 milyar öğrenci nüfusunun yüzde 62,3'ünün eğitimini aksattı

İlk eğitim müdahale planlarında yetişkin okuryazarlığı ve eğitimi yok. Bu nedenle okuryazarlık becerileri hiç olmayan veya düşük olan birçok genç ve yetişkin, hayat kurtaran bilgilere sınırlı erişime sahip.

Pandemi okuryazarlığın kritik önemini hatırlattı

BM, pandeminin okuryazarlığın kritik öneminin bir hatırlatıcısı olduğunu belirtti:

"Okuryazarlık, eğitim hakkının bir parçası olarak içsel öneminin ötesinde, bireyleri güçlendirir ve değer verebilecekleri bir yaşam türünü seçme yeteneklerini genişleterek yaşamlarını iyileştirir. Aynı zamanda sürdürülebilir kalkınma için bir itici güçtür. Bu nedenle okuryazarlık, COVID-19 krizinde insan merkezli bir iyileşmenin merkezinde yer alır."

Uluslararası Okuryazarlık Günü'nün pandemi bağlamında ve ötesinde, geleceğin okuryazarlık öğretimini ve öğrenimini yeniden tasarlamak için bir fırsat olduğunu ifade eden, BM şöyle dedi:

"Uluslararası Okuryazarlık Günü (ILD) 2021, okuryazar olmayan gençlerin ve yetişkinlerin ihtiyaç duyduğu okuryazarlık ve dijital becerilerin etkileşimine özel olarak odaklanarak, okuryazarlığın insan merkezli bir iyileşme için sağlam bir temel oluşturmaya nasıl katkıda bulunabileceğini keşfedecek."

Okuryazarlık konusunun, BM'nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin ve BM'nin Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi'nin önemli bir bileşeni olduğunun altını çizen BM, Eylül 2015'te dünya liderleri tarafından kabul edilen BM Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'nin, insanların yaşamları boyunca kaliteli eğitim ve öğrenim fırsatlarına evrensel erişimini teşvik ettiğini hatırlattı.

UNESCO, okuryazarlığın bireyler, topluluklar ve toplumlar için önemini ve daha okuryazar toplumlara yönelik çabaların yoğunlaştırılması gerektiğini uluslararası topluma hatırlatmak amacıyla 1966 yılında 8 Eylül'ü Uluslararası Okuryazarlık Günü olarak ilan etti.

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *