ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

750 kişiye bir hekim

750 kişiye bir hekim
YAYINLAMA: 13 Kasım 2020 / 13.07
GÜNCELLEME: 13 Kasım 2020 / 13.07
Dünyanın hiçbir ülkesinde hekimle hasta arasında para alışverişi bulunmadığını belirten Tabip Odası Başkanı Dr. İdris Ertaşkın, siyasi iktidarların bu sistemi kaldıracakları yerde üniversiteleri de bu işe bulaştırdıklarını açıkladı. Ertaşkın, Türkiye’de bebek ölüm hızının yüzde 42, bu sektöre ayrılan paranın ise binde 2-3 civarında olduğuna dikkat çekti.

Bu yıl 175.’si kutlanan Tıp Bayramı için Gaziantep Kilis Tabipler Odası tarafından çeşitli etkinlikler düzenlendi. Demokrasi Meydanı’nda dün Atatürk Anıtı’na çelenk konulması ile başlayan kutlamalara Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıyla devam edildi.

Toplantıda konuşan Oda Başkanı Dr. İdris Ertaşkın, Türkiye’de Tabip Odası olarak ilk defa 2 yıl önce Tıp Fakültesi öğrencilerine burs vermeye başladıklarını belirterek, zaman zaman yoksul çocuklar için ücretsiz sağlık taraması yaptıklarını, resim yarışması organize ettiklerini söyledi. Geçtiğimiz yıl 22 bilimsel konferans düzenlendiğini kaydeden Ertaşkın, 44 hekimin 17 Ağustos depreminde görev yaptığını açıkladı. Bu arada Oda olarak belediyenin desteği ve hekimlerin aidatları ile Burç kavşağına yeni sosyal tesis inşaatına başladıklarını belirten Ertaş-kın, sosyal faaliyetlere belirli aralıklar ile devam ettiklerini açıkladı.

Türkiye’de şu an 80 bin civarında hekim bulunduğunu hatırlatan İdris Ertaşkın, bunun 34 bininin uzman, 43 bininin ise pratisyen olduğunu ifade ederek, “Türkiye’de bebek ölümleri yüzde 42 ama bu sektöre ayrılan para yüzde 2-3. Bu şehirde bebek ölümlerinin önüne nasıl geçilebilir. Biz tıp bayramından çok halka tıp gerçeklerini söylemek için kutluyoruz’ dedi.

Tıp Fakültesi Dekanı ve Hastane Başhekimi Prof. Dr. Yavuz Coşkun, sağlığın organize bir iş olduğu ve uzun süreli politikaları hedef alan etik değerlerle ciddiyetini kaybetmeyen bir yapılanma olduğunu söyleyerek, “Türkiye’de 750 kişiye bir hekim düşüyor. Bu sayı yeterlidir. Bu alandaki asıl sorun hekim sayısında değil hekimlerin dağılımındandır. Yılda 4- 5 bin hekim mezun oluyor. Bazı sağlık ocaklarında hekim fazlalığı varken bazılarında hiç yoktur. Bu adaletsizliğin düzeltilmesi gerek. Doktorsuz yerlerin sorunu mecburi hizmet gibi sistemle çözümlenemez. Buraların çalışma koşulları iyileştirilmeli. Hekimin buralarda çalışmasına özendirici önlemler alınmalı” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *