ANASAYFA arrow right Yaşam

750-800 atölyenin yüzde 80’i kayıt dışı çalışıyor

750-800 atölyenin yüzde 80’i kayıt dışı çalışıyor
YAYINLAMA: 23 Aralık 2020 / 20.33
GÜNCELLEME: 23 Aralık 2020 / 20.33
Gaziantep Triko ve Konfeksiyoncular Derneği’nin yeni başkanı Yusuf Sezer, “Eğitim sisteminin 4+4+4 olmasından sonra sektörümüzde eleman sıkıntısı büyük sıkıntı olmaya başladı. Dolayısıyla bu eğitim sisteminden dolayı çırak yetişmiyor, çırak yetişmediğinden elemanımız yok” dedi

Konfeksiyon dikiş fiyatlarının dengesiz olduğunu dile getiren Başkan Sezer, hiçbir ustanın gerçek anlamda hakkını alamadığının altını çizdi, şehrimizde bulunan 750-800 atölyenin yüzde 80’i kayıt dışı çalıştığını vurguladı.

Atölyelerde çalışanların yüzde 65’i Suriyeli

Sezer, “Ustalarımızı aynı çatı altında toplayıp dikiş fiyatlarında bir istikrar sağlamak istiyoruz. Ancak şu anda sektörde çalışan elemanların yüzde 65’ini Suriyeliler oluşturuyor. Yani atölyelerde çalışanların yüzde 65’i Suriyeli. O nedenle geleceğimizden korkuyoruz” dedi. 

Merdiven altı çalışan çok atölyemiz bulunuyor

Derneğin 2019 yılının Ocak ayında kurulduğunu belirten Sezer, kurucu üyeler arasında yer aldığının altını çizdi. “7 meslektaşımızla bir araya gelerek, derneği kurduk.. Sektördeki sorunları, sıkıntıları dile getirmek ve bu sorunları diğer kurumlar ile işbirliği içerisinde çözmeyi amaçlıyoruz. Merdiven altı çalışan çok atölyemiz bulunmaktadır. Bu kayıt dışı çalışanları kayıt altına almak en büyük hedeflerimiz arasında yer alıyor. Çünkü kayıt dışı çalışanlar sektörümüze büyük darbe vururken, haksız kazanç elde ediyorlar. Esnafımızın 3 liraya yaptığı işi kaydı olmayan 2 liraya yapıyor ve kazancı daha fazla. Neden; gideri yok” şeklinde konuştu.

Suriyelilere güvenenler atölyeler açtı, imalata başladı

Derneğe kayıtlı 165 üyelerinin olduğunu kaydeden Sezer, “Yaptığı araştırmalar neticesinde kent genelinde triko ve konfeksiyonu olarak çalışan 750-800 civarında atölyemiz var sadece 165’i derneğimize üyedir. Triko ve konfeksiyon sektörünün kalbi İstanbul’da atıyor. Birinci kalite ürünler İstanbul’da üretiliyor. Eğitim sisteminin 4+4+4 olmasından sonra sektörümüzde eleman sıkıntısı büyük sıkıntı olmaya başladı. Dolayısıyla bu eğitim sisteminden dolayı çırak yetişmiyor, çırak yetişmediğinden elemanımız yok. Suriyelilerin gelmesiyle sektör büyüdü, onlara güvenenler atölyeler açtı, imalata başladı ve şu anda kayıt dışı çalışan yüzlerce atölyemiz bulunuyor” ifadelerini kullandı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *