ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

715 yıllık mescit yok olup gidecek

715 yıllık mescit yok olup gidecek
YAYINLAMA: 05 Şubat 2023 / 16.14
GÜNCELLEME: 05 Şubat 2023 / 16.14
Bişirici mescidi ilgi bekliyor

Gaziantep’te birçok tarihi eser, gerekli ilgi gösterilmediği için zaman içerisinde yok olup gidiyor. Son iki yıl içerisinde han ve hamamlarda yapılan restorasyon çalışmaları sevindirirken, Bişirici mescidi üzerinde trafik akışı olması, mescidi çökme tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor. Mescidin bağlı bulunduğu su kanallarının belli zamanlarda tıkanması çevre evlerde küçük ölçekli sallantılara neden oluyor.

1967 yılında mescit içerisinde restorasyon çalışmaları yapıldığı söyleniyor. Mescidin çevresindeki ev ve işyerleri gereken önemi vermemiş ve hor kullanmıştır. Restorasyon çalışmalarından sonra kullanılmayan bölümler yeniden hizmete açılmış, ancak yine de esaslı bir restorasyona ihtiyacı vardır.

Yine Bişirici Kasteli için söylenen rivayetlerden biri şöyledir. Zaman içerisinde aşırı seller nedeniyle içeride kalanlar burada can vermiş. Bu tür can kayıplarına son zamanlarda rastlanmamış. Ancak, ortada su kaynayan kısımda dikkatsizlikten can kaybı olabilir. Hatta halk arasında, ‘Hava bozuk, Bişirici’ye yaklaşma’ denilmektedir.

Birçok olaya tanık olan Bişirici mescidi tedbir alınmazsa yok olacak. Bişirici mescidi, ağa caminin kapısının karşısında bulunan Müftüoğlu sokağın hemen girişinde bulunuyor. Yapım tarihi bir çok kaynakta 1285 olarak geçiyor. Taban kısmı oyma taştan olup bu özelliğe başka bir yerde rastlanmıyor. Kayalar oyularak su bölümlere ayrılmış. Mescidin tam ortasından kaynayan su insanı ürpertiyor. Berrak görünümdeki sudan yüzyıllar boyunca çeşitli şekillerde faydalanıldığı biliniyor.

Mescide 28 basamakla iniliyor. Mescidin yeraltında oluşu yine bir başka özelliği. Bişirici Mescidi ve Kasteli zaman içerisinde, insanların su, çamaşır, bulaşık yıkanması için bir çok amaçla kullanılmıştır. Yine içerisinde bulunan duş alınan bölümleri de Bişirici’nin temizlik için kullanılmış olduğunu gösteriyor.

Mescidin duvarlarında çeşitli yazılar bulunuyor.

Mescit için anlatılan birçok rivayet vardır. Özellikle doğum yapmak üzere olan kadınların buraya gelerek, üzerinde dini ayetler yazılı taştan su içtikleri ve doğumun kolay geçeceği inancı günümüze kadar gelmiş.

Yine araştırmacı yazar Cemil Cahit Güzelbey de Bişirici mescidi ve kastelini araştırmış ve burası için şunları yazmıştır:

“Bu taş bakırdan yapılmış, bir tarafı kırıktır. İçten ve dıştan perçimleri vardır. Hamam tasına benzer, ortası göbekli, 18.80 santimetredir. İçi ve dışı yarım ve tam daire şeklinde çizgilerle bölünmüş, içinde çeşitli nakışlar ve Arapça yazılar vardır. Dış kenarında 12 imamın adları bulunuyor. Bunun altında dikdörtgenlerin içinde risalet, nusret ve saadet kelimeleri yazılıdır.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *