ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

7 şiddetinde deprem Gaziantep’i etkiler!

7 şiddetinde deprem Gaziantep’i etkiler!
YAYINLAMA: 05 Ekim 2021 / 13.36
GÜNCELLEME: 05 Ekim 2021 / 13.36
Gaziantep’in Doğu Anadolu fay hattına 60 kilometre uzakta olduğu, bu nedenle 7 şiddetindeki bir depremin önemli ölçüde hasara yol açabileceğini söyleyen uzmanlar, bu durumda depreme dayanıklı olmayan yapıların önemli ölçüde etkilenebileceğine dikkat çekti.

İnşaat Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen seminerde konuşan Afet İşleri Genel Müdürü Deprem Araştırma Dairesi Deprem Mühendisliği Şube Müdürü Nejat Bayülke, bölgede büyük deprem olmamasının nedeninin fay hatlarındaki kabuk hareketlerinin daha yavaş olmasından ileri geldiğini belirterek, “Bölgede büyük deprem olma ihtimali az. Kuzey Anadolu’da 100-150 yılda bir büyük deprem oluyorsa bu bölgede 200 yılda bir büyük deprem olabilir. Doğu Anadolu fayına Gaziantep 60 kilometre uzakta. Burada meydana gelebilecek deprem şiddeti 7 veya daha büyük olabilir. Gaziantep, fay hattına yakınlığı nedeniyle depremden ciddi şekilde etkilenebilir. Depreme dayanıklı olmayan binalar önemli ölçüde hasar görür. Çok katlı binalarda oturanlar depremin şiddetini daha çok hisseder. Ancak bu da binanın dayanımına bağlı. Çürük binalar depremde yıkılabilir. Kaç kat olursa olsun fark etmez” dedi.

Depremde yıkılan binaların tümünün zeminden kaynaklı olmadığını iddia etmenin yanlış olduğunu ifade eden Nejat Bayülke, “Depremde binalar zeminden dolayı yıkıldı şeklinde bir hava estirildi. Ama bu çok yanlış. Oysa kötü binaların yapımına izin verenler sorumluluğu üzerlerinden atmak için binaların zeminden dolayı yıkıldıklarına yönelik kendi kendilerini aklama yoluna gittiler. Oysa yapılan araştırmalar hiç de öyle olmadığını gösterdi. Binaların projeye uygun yapılmadığı ve yedek dayanımlar yetersiz, hatta eksik olduğu da göze çarpıyor. Yapıların yer hareketlerine ne kadar dayandığını hesap ederek yapıyı da buna göre yapmak gerek” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *