ANASAYFA arrow right Sağlık

65 yaş üstü için ikinci risk ısınan havalar

65 yaş üstü için ikinci risk ısınan havalar
YAYINLAMA: 14 Mayıs 2020 / 19.29
GÜNCELLEME: 14 Mayıs 2020 / 19.29

6 Mayıs itibariyle haftada bir gün sokağa çıkma izni verilen 65 yaş ve üstü kişiler için belirlenen sokağa çıkma saatleri hava sıcaklıklarının artması nedeniyle riskli hale geldi. Sıcaklığın sağlığa etkilerini Op. Dr. Samet Mengüç bianet'e anlattı.

Meteorolojiden gelen hava tahminlerine göre Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının artacak olması, haftasonları bir gün saat 11.00-15.00 arasında sokağa çıkma izni verilen 65 yaş ve üstü kişilerin sağlığı açısından getireceği risklerle gündeme geldi.

21 Mart’ta bu yana sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan 65 yaş ve üstü, “normalleşme süreci” kapsamında 10 Mayıs Pazar günü, 11.00-15.00 saatleri arasında ilk kez sokağa çıkmıştı.

Hava sıcaklığı bu haftadan itibaren etkisini giderek artırırken gölge alan yokluğu, dinlenecek kafe, restoran ve benzeri alanların yine koronavirüs tedbirleri kapsamında kapalı olması uygulamanın saatlerinde değişiklik yapılması yönünde ihtiyaç doğurdu.

Konuya ilişkin konuştuğumuz Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Op. Dr. Samet Mengüç artan hava sıcaklıklarının özellikle uzun süreli kronik rahatsızlığı olan 65 yaş ve üstü kişilerde beyin kanaması gibi birçok rahatsızlığa neden olacağını belirterek saatlerin değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

“Sağlığa etkisi değerlendirilmemiş”

65 yaş ve üstüne yönelik uygulamaların hükümetin pandemiye bakış açısından bağımsız bir yaklaşım olmadığını belirten Op. Dr. Mengüç, “Birtakım şeyler ancak yaşandıktan sonra düzeltme yoluna gidiliyor, yani deneme yanılma yöntemiyle hareket ediliyor. Önceden değerlendirerek mücadele edilmesi söz konusu değil” diye konuştu.

Mengüç, 65 yaş ve üstü kişilere sokağa çıkma izni verilirken yapılan değerlendirmelerin de eksik kaldığını ifade ettiği konuşmasında şunları söyledi:

"65 yaş üstü insanlara bir serbesti getirirken onların doğal ortama gitmeleri, dış ortamdan faydalanmaları amaçlanır. Bunun için de optimal faydayı sağlayacak bir düzenlemeyi getirmek gerekir. Fakat burada çok net olarak görülüyor ki, sokağa çıkma izninin uygulandığı zaman dilimindeki hava ısısının veya saatin bu yaş grubundaki insanların sağlığına etkisinin ne olacağı değerlendirilmemiş.

"Kişiler kan sulandırıcı kullanılıyorsa, tansiyon yükseklikleri varsa beyin kanaması riski doğabilir. Sıcak terleme nedeni; vücuttaki sıvı elektrolit dengesini bozabilir. O nedenle sıcaklıkların artmasıyla birlikte 65 yaş üstünde özellikle yandaş kronik uzun süreli rahatsızlıkları olanlar açısından çok çok riskli saatler olacak ve gölgede, serin yerlerde dinlenmeleri gerekecektir.

“Oysa ki biz bu yaş grubunun efor harcamasını, dolaşımlarını sağlamayı ve temiz hava almalarını hedefliyoruz. Ama hem saat hem ısı olarak uygun bir dönem kesinlikle değil, düzeltilmesi gerekir."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *