ANASAYFA arrow right Güncel

65 yaş üstü, her gün 10.00-20.00 arası sokağa çıkabilecek

65 yaş üstü, her gün 10.00-20.00 arası sokağa çıkabilecek
YAYINLAMA: 10 Haziran 2020 / 17.22
GÜNCELLEME: 10 Haziran 2020 / 17.22
Erdoğan'ın açıkladığı yeni kararlara göre, 65 yaş üstü vatandaşlar her gün 10.00-20.00 arası sokağa çıkabilecek. 18 yaş altı için ise yanlarında ebeveynleri olması şartıyla sokağa çıkma kısıtlaması kalktı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu.

Kabine toplantısında yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle normalleşme takvimi çerçevesinde atılan adımların değerlendirildiğini söyleyen Erdoğan, Türkiye’nin salgın sürecini Avrupa'ya kıyasla olumlu şekilde atlattığını savundu.

Konuşmasında Türkiye’nin salgın süresince sağlık alanında attığı adımları anlatan Erdoğan, ekonomi ve dış politika alanlarında da başarılı olunduğunu ifade etti.

Yeni kararlar

Erdoğan’ın açıkladığı kabine toplantısında alınan yeni kararlar şöyle:

Lokanta, kafe, kıraathane gibi işletmelerin kapanış saati 22.00'den 24.00'e uzatıldı.

Sinema, tiyatro, gösteri merkezi gibi işletmeler 1 Temmuz'dan itibaren faaliyete geçebilecek.

65 yaş üstü vatandaşlar haftanın her günü 10.00 ila 20.00 saatleri arasında dışarı çıkabilecek.

18 yaş altındakiler için kısıtlama ebeveynlerin refakatinde olmaları şartıyla kalktı.

Milli parklar ve doğal parklar 18 yaş altı ve 65 yaş üstü için ücretsiz olacak.

Nikah salonları 15 Haziran'dan itibaren, düğün salonları 1 Temmuz'dan itibaren faaliyete geçecek.

“İstihdam kalkanı planı”

Erdoğan ayrıca “İstihdam kalkanı planını” da duyurdu.

Erdoğan bu çerçevede şu açıklamaları yaptı:

"Türkiye'nin İstihdam Kalkanı adıyla çok detaylı ve kapsamlı bir reform paketi hazırladık.

“Buradaki amacımız Ocak 2019 ile Nisan 2020 arasında işsiz kalan vatandaşların yeniden istihdama katılmalarını sağlamak. Kayıpların telafisinin ötesinde kur saldırısı ve salgın öncesinden daha iyi bir istihdam seviyesine ulaşmayı hedefliyoruz.

"Ekonomik faaliyetlerin azalması nedeniyle çalışanlarını kısa çalışmaya geçiren veya ücretsiz izine ayıran işverenlerimize normalleşme desteği vereceğiz.

“Çalışma hayatında normalleşmeyi teşvik edecek bir mekanizma kuracağız. Salgının özellikle istihdam üzerindeki etkilerini en aza indirip, salgın öncesinden daha iyi istihdam rakamlarına ulaşmak için gayret edeceğiz.

"Sürecin en önemli göstergelerinden olan kısmi ya da esnek çalışma alanında iş gücü piyasamızı daha da verimli hale getirecek düzenlemeleri hayata geçireceğiz.

“Özellikle genç istihdamı için 25 yaş altındaki gençlerin istihdamını destekleyerek beceri ve deneyim kazanmalarını temin edeceğiz. 25 yaş altı gençlerin ve 50 yaş üzerinde olanların kolay şekilde istihdam edilmelerini sağlayacağız.

“Bunun yanında çalışanlara tamamlayıcı emeklilik sigortası sunacak bir çalışma başlatıyoruz. Tesis edilecek karma model ile işçilerin kazanılmış hakları korunacak. Tamamlayıcı emeklilik sigortası ile aynı zamanda ilave emeklilik desteği alınabilmesini de sağlayacağız. Çalışanlarımız emeklilikte daha da rahat edecekler. Bunun için devlet elini taşın altına koyacak. Bu kapsamda oluşacak fon ile Türkiye'nin İstihdam Kalkanını sürekli hale getirmeyi hedefliyoruz.

"İstihdam kalkanını hızlıca devreye aldıktan sonra tamamlayıcı emeklilik sistemini de 2022'de yürürlüğe sokacağız.

“İstihdam Kalkanı ile ilgili çalışmaların ayrıntılarını hem Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız hem de Hazine ve Maliye Bakanlığımız kamuoyuyla etraflıca paylaşacaktır.

“Biz bu paketi dönem projesi olarak görmüyor, istihdamı sürekli destekleyecek kalıcı bir atılımın ateşleyicisi haline dönüştürmek istiyoruz. Ülkemizde çalışmak isteyen herkesi iş sahibi yapana kadar durup dinlenmeden mücadele etmeyi, proje üretmeyi sürdüreceğiz." 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *