ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

65 firma, 66 trilyon aldı 

65 firma, 66 trilyon aldı 
YAYINLAMA: 11 Şubat 2021 / 13.37
GÜNCELLEME: 11 Şubat 2021 / 13.37

Sabah’ın araştırması üzerine, Türk Eximbank’ın 2001 yılı içinde Gaziantep’te yerleşik 65 firmaya, ortalama yüzde 39-43 faizle 66 trilyon kredi kullandırdığı ortaya çıktı. Sabah’ın sorularını yanıtlayan Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Osman Aslan, “Kalkınmada Öncelikli Yöreler kapsamında değerlendirilecek iller arasında olmadığı halde, bankamız Gaziantep’i bu kapsamda değerlendirmiş ve uygulanan faiz indiriminin yanı sıra bölgeye yapılan tüm iyileştirmelerden istifade etmesini sağlamıştır” dedi.

Son yıllarda bazı çevrelerin Gaziantep’in Eximbank kredilerinden gerektiği ölçüde yararlanamadığı şeklindeki açıklamalarına karşın, gerçeğin hiç de açıklandığı gibi olmadığı ortaya çıktı. 2001 Yılı’nda Türk Eximbank’tan 65 firmanın 66 trilyon aldığının açıklanmasıyla, firma başına 1 trilyon kredi düştüğü görüldü. Tartışmalı konu ise, yüzde 39-43 gibi son derece ucuza alman trilyonluk kredilerin ne kadarının ihracata yönelik yatırım ve üretimde, ne kadarının yüzde 76 (imar Bankası) ile faizde değerlendirildiği..

Eximbank kredilerinden belli çevrelerin yararlandığını iddia eden bazı firmaların yetkilileri, Eximbank kredisi kullanan firmaların ve ne kadar kredi kullandıklarının açıklanmasını isterken, “Yetkililer, ağzını açınca Eximbank’ın Gaziantep’e önemli miktarda kredi vermediğinden yakınıyor. Ancak, araştırmanız sonucunda Gaziantep’te 65 firmaya 66 trilyon verildiği ortaya çıkmış. Bu, otalama firma başına 1 trilyon lira demek. Krediyi alan firmalar bunu gerçekten amacına uygun kullanmış mı kullanmamış mı, kamuoyunun bunu bilmesi lazım. Zira, bizim duyumlarımız yüzde 39 gibi çok düşük faizle alman bu krediler yüzde 76 düzeyinde faiz veren bankalara yatırılarak tatlı kâr elde edildiği yolunda. Ekonomik kriz ortamında alınan bu kredilerin amacına uygun kullanılıp kullanılmadığının ortaya çıkması için Sanayi ve Ticaret Odaları Eximbank kredisi kullanan firmaları açıklamalıdır” diye konuştu.

Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Osman Aslan, Türk Eximbank’ın Gaziantep’e özel önem verdiğini hatırlatarak, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ekonomisinin istenen gelişmişlik düzeyine ulaşabilmesine katkıda bulunmak amacıyla kredi programlarında bölge lehine iyileştirmeler yapıldığını ve banka kredilerine yeterince ulaşamayan bölge imalatçı ve ihracatçılarına avantajlı şartlarda kredi kullanma imkanı sağlandığım bildirdi.

Aslan, 2001 yılında Gaziantep’te yerleşik 65 firmaya 66 trilyon kredi verildiğini açıklarken, “Gaziantep ili kullandırılan kredi büyüklüğü bazında illere göre dağılım sıralamasında sekizinci sırada yer almaktadır. Küçük ve Orta Ölçekli işletmelerin yaygın olarak bulunduğu ilinizde, küçük üreticilerin Sektörel Dış Ticaret Şirketi biçiminde örgütlenmeleri durumunda bankamızın TL ve Döviz kredilerinden düşük teminat karşılığında daha kolay yararlanmaları mümkün olacaktır” diye açıklamada bulundu.

Ekonomik ve ticari faaliyetlerini Kalkınmada Öncelikli Yörelerde(KÖY)sürdüren firmaların 500 bin ABD Dolan karşılığı Türk Lirası’na kadar olan kredi taleplerinin mevcut sevk öncesi TL ihracat kredisi faiz oranlarından 5 puan indirimli olarak karşılandığını söyleyen Aslan, Yüksek Planlama Kurulu tarafından her yıl açıklanan KÖY kapsamında değerlendirilecek iller arasında Gaziantep’in bulunmamasına rağmen, Eximbank’ın Gaziantep’i kapsam dahilinde değerlendirdiğini söyledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *