ANASAYFA arrow right Yaşam

627 isimden imza: TMMOB’a ve meslek odalarına dokunma

627 isimden imza: TMMOB’a ve meslek odalarına dokunma
YAYINLAMA: 11 Ağustos 2020 / 17.04
GÜNCELLEME: 11 Ağustos 2020 / 17.04
Mühendisler yaptıkları açıklamada, “Hukukun, insan haklarının ve demokrasinin evrensel normlarına dayanarak, demokratik irademiz ile ortaya koyduğumuz güçle, bundan sonra da antidemokratik uygulamalara karşı durmakta kararlıyız” dediler.

627 orman, orman endüstri, ağaçişleri endüstri mühendisi, meslek odaları yasasında yapılmak istenen değişikliğe karşı açıklama yaptı.

Emek ve demokratik kitle örgütleri gibi; meslek odalarının da antidemokratik saldırılarla karşı karşıya olduğu belirtilen açıklamada özetle şöyle denildi:

“Mühendisler/mimarlar/şehir plancıları, doktorlar, diş hekimleri, veteriner hekimler, eczacılar, muhasebeci ve mali müşavirlerin meslek odaları; avukatların baroları ve bunların üst birlikleri tarihinin en yoğun antidemokratik saldırısıyla karşı karşıya. Bu antidemokratik saldırı; örgütlü güçleriyle ayakta kalarak mücadeleye devam eden son demokratik mevzileri de ele geçirmek ya da etkisizleştirmek için planlanmıştır.

“Parti-devlet düzeni amaçlanıyor”

Meslek odaları, barolar ve üst birlikleri; merkezi yapıları güçsüzleştirilerek dağıtılırken, varlık nedenleri de ortadan kaldırılıp “parti-devlet” düzeninin, iktidarın vesayetindeki mesleki örgütlenmelere yansıtılması amaçlanmaktadır.

2 Kasım 2012’de, doğrudan TMMOB Yasası’nı ve örgüt yapısını değiştirmeye yöneldiler. Bu değişiklikte; “toplum yararı” ilkesi yok sayılarak; mesleki alanların, mesleki uygulamaların ve meslektaşların piyasa ilişkisi esaslarıyla tamamen ticarileştirilmesi hedeflenmiştir.

“Meslek odaları ve barolar bağımsız kalmalı”

Meslek odaları ve barolar bağımsız kalmalıdır. Vesayetçi antidemokratik uygulamalara boyun eğmeyeceğiz.  Hukukun, insan haklarının ve demokrasinin evrensel normlarına dayanarak, demokratik irademiz ile ortaya koyduğumuz güçle, bundan sonra da antidemokratik uygulamalara karşı durmakta kararlıyız. Katılımcılığımızı yok sayarak birliğimizi bozan, örgütlü gücümüzü yok etmeyi hedefleyen ve görüşlerimizi içermeyen hiçbir değişikliği kabul etmeyeceğiz.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *