ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

600 ton Antepfıstığı alındı

600 ton Antepfıstığı alındı
YAYINLAMA: 22 Ocak 2023 / 20.41
GÜNCELLEME: 22 Ocak 2023 / 20.41
Güneydoğu Birlik, Antepfıstığı piyasası hareketlendi

Güneydoğu tarım satış kooperatifleri birliği bir hafta içerisinde 600 ton kırmızı kabuklu antepfıstığı satın alarak, üreticiye 1 trilyon civarında ödeme yaptı.

Güneydoğu birlik, antepfıstığını 2 milyon TL’ye kadar alırken, ticaret borsasında 3 milyon TL’den işlem görüyor. Alımlarla ilgili hükümetin birliğe, kredi desteğinde bulunmadığı bildirildi.

Güneydoğu birlik 1 trilyon ödeme yaptı

Antepfıstığı piyasası bir haftadan bu yana hareketlendi. 30.000 tonu Gaziantep’ten olmak üzere toplam 100.000 ton rekolte beklenirken, antepfıstığı alımlarına 3 milyon TL baş fiyatla başlayan güneydoğu birlik şu ana kadar merkezde birlik, Nizip ve Şanlıurfa’dan 600 ton ürün satın aldı. Satın alınan kırmızı kabuklu antepfıstığı karşılığında üreticiye 1 trilyon ödeme yapıldığını söyleyen güneydoğu birlik genel müdürü Vakkas Korkmaz, “Alımlarımız sürüyor, bu yüzden piyasada yükselme oldu. Yaptığımız alımlarla da kesinti ile birlikte üreticinin de net 2 milyon-2.750 TL arasında para geçiyor. Serbest piyasada fiyatlar daha önce 2 milyon TL’den seyrederken, şimdi 2400-2450 TL arasında değişiyor” dedi.

Üretici güneydoğu birliği tercih ediyor

Serbest pazara göre birliğin fiyatının yüksek olması ve ödemelerin peşin yapılması nedeniyle üreticinin kendilerini tercih ettiğini kaydeden Korkmaz, kendi imkanlarıyla ürün alımı yaptıklarını, kredi alamadıklarını söyledi.

Borsada 3 milyon TL’ye kadar antepfıstığı satılıyor

Ticaret borsası genel sekreteri Nermin Göçer ise, güneydoğu birliğin alımlara başlaması ile borsada fiyatların yükseldiğini belirterek, “Borsada işlem gören antepfıstığı 2 milyon TL’den alıcı bulabiliyor” dedi.

Laboratuvar ful çalışıyor

Antepfıstığında ihracatın artmaya başladığını kaydeden Göçer, antepfıstığı ihracatı yapmak isteyenlerin, alfatoksin testi yaptırmak için laboratuvara başvurduğunu, laboratuvarda yoğun bir çalışma yaşandığını sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *