ANASAYFA arrow right Sağlık

60 bin DİSK üyesi işçi salgından etkilendi

60 bin DİSK üyesi işçi salgından etkilendi
YAYINLAMA: 04 Mayıs 2020 / 20.32
GÜNCELLEME: 04 Mayıs 2020 / 20.32
DİSK- AR, koronavirüs raporunun üçüncüsünü yayınladığı, bir önceki raporda Türkiye ortalamasının 3 katı olan, koronavirüse yakalanan işçi oranı 3.2 oldu

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi DİSK-AR’ın hazırladığı COVID-19 DİSK Raporu’nun üçüncüsü yayınladı. Bir önceki raporda işçiler arasında salgının yayılımı, Türkiye ortalamasının 3 katıydı, bu oran 3. raporla birlikte 3.2'ye çıktı.

60 bin DİSK üyesi işçinin salgından doğrudan etkilendiğinin belirtildği rapora göre, en az 535 üyede koronavirüs vakası görüldü. DİSK- AR bunu, "İki hafta içinde Covid-19 pozitif üye sayısının 257’den 535’e yükselmesi “çarklar dönecek” zorlamasının bir sonucudur" şeklinde açıkladı.

Araştırma Merkezi, 24 Nisan tarihli bilgilere dayanarak hazırladığı rapor hakkında, " İşçilerin çalışmaya zorlanması salgının işçiler arasındaki etkisini artırıyor. İki hafta önce DİSK üyesi işçilerdeki pozitif vaka sayısı 257 iken 24 Nisan itibariyle 535’e yükseldi. Araştırma bulguları DİSK üyesi işçiler arasında Covid-19 pozitif vaka oranının, Türkiye vaka oranının 3,2 katı olduğunu gösteriyor" dedi.

Salgının sadece sağlık açısından değil iş ve gelir kaybına da neden olduğu belirtilen raporda DİSK üyeleri arasında virüsün hızla yayıldığı vurgulandı.

Türkiye’deki toplam Koronavirüs pozitif vaka sayısının Türkiye nüfusuna oranı binde 1,3, vaka sayısının 15 ve üzeri yaştaki Türkiye nüfusuna oranı binde 1,6 iken DİSK üyesi işçiler arasındaki vaka sayısının araştırma kapsamındaki DİSK üyesi işçilere oranı binde 4,1’dir.

DİSK üyesi sendikalardan derlenen bilgilere göre faaliyeti sürdüren işyerlerinde üye sendikaların girişimleri ve talepleri sonucunda genel olarak maske, eldiven, dezenfektan gibi virüse karşı koruyucu ekipmanların sağlanması, çalışma sürelerinin kısaltılması, dönüşümlü çalışma, çalışanlar için bilgilendirici afişler asılması, ortak kullanım alanlarının sınırlandırılması, üretim alanları ile işyeri kapsamına giren yerlerin ve servislerin sıklıkla dezenfekte edilmesi, ateş ölçümü, yemekhanelerde tek kullanımlık plastik ürünlerin tercih edilmesi gibi önlemler alınıyor.

Soyunma alanları ve yemekhanelerde gerekli fiziksel mesafeler dikkate alınarak yeniden düzenleniyor. Sendikalardan gelen bilgilere göre servis sayılarının artırılarak bir araçta az sayıda işçinin taşınması sağlanıyor, kronik hastalığı olanların büyük bölümü idari izne çıkarılıyor, bir bölümü ise yıllık izinlerini kullanıyor.

DİSK- AR'a göre, "Ancak bu önlemlere rağmen zorunlu ve acil işler dışında işlerin durdurulmaması ve işçilerin çalışmaya zorlanması Covid-19 riskini artırmaktadır. Çalışmak zorunda olan işçiler kendilerini risk altında hissetmektedir. Nitekim iki hafta içinde Covid-19 pozitif üye sayısının 257’den 535’e yükselmesi “çarklar dönecek” zorlamasının bir sonucudur. Zorunlu ve acil olmayan işlerin durdurulması işçilerin sağılığının korunmasının yegâne yoludur" görüşü paylaşıldı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *