ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

57 mahkum başvurdu…

57 mahkum başvurdu…
YAYINLAMA: 06 Ekim 2022 / 13.26
GÜNCELLEME: 06 Ekim 2022 / 13.26
Teslim olan yok, cezaevlerindeki mahkûmlar yasadan faydalanmak istiyor

Gaziantep’te cezaevlerinde bulunan 376 siyasi mahkumdan 57’si topluma kazandırma yasasından yararlanmak için Cumhuriyet Savcılığına başvurdu. Başvuranlardan 30 yedisinin PKK, yirmisinin ise Hizbullah terör örgütüne mensup olduğu belirtildi. Yasa nedeniyle başvuruları alıp değerlendirmek amacıyla Cumhuriyet savcıların da bir kurul oluşturuldu.

37 PKK’lı, 20 Hizbullah terör örgütü mensubu başvurdu

Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren terör suçlarına topluma kazandırma yasasına Gaziantep cezaevlerinde bulunan siyasi hükümlü ve tutuklular da ilgi göstermeye başladı. Cumhuriyet başsavcısı Mustafa Yücel, Özel Tip Cezaevi’nde kalan 350 hükümlü ve tutukludan 49’unun yasadan yararlanmak için Cumhuriyet Savcılığına bulunduğunu, bunların 30.000’in K terör örgütüne mensup hükümlü, altısına da tutuklu olduğunu, ayrıca 12 Hizbullah Terör Örgütü mensubunun başvurduğunu açıkladı. Yavuz elinde kalan biri sol görüşlü 11 Hizbullahçı mahkumdan, sekiz Hizbullahçının da başvurduğunu açıklayan Cumhuriyet Başsavcı Vekili Yücel, Araban’da 14 Hizbullah terör örgütüne mensup mahkumdan düne kadar başvuran olmadığını kaydetti.

Özel tipteki mahkumların çoğu sol görüşlü

Toplam 376 mahkumlar şu ana kadar aftan faydalanmak isteyenlerin sayısının 57 olduğunu kaydeden Yücel, Özel tip Cezaevi’nde kalan mahkumun 270 sekizinin sol, 60 yedisinin sağ görüşlü, altısının ise itirafçı olduğunu vurguladı.

Teslim olan yok

Öte yandan terör suçundan aranan şahıslardan henüz yasadan faydalanmak için şu ana kadar kimsenin başvurmadığını söyleyen Cumhuriyet Başsavcı Vekili Yücel, yasadan yararlanmak isteyenler ilçelerdeki Cumhuriyet savcılarına ve Gaziantep Adliyesi’ndeki görevli Cumhuriyet savcılarına başvurabilir. İfadesi alındıktan sonra gerekli isimler başlatılır diye açıklamada bulundu.

Savcılar görev başında

Bakanlığın talimatı üzerine yasa nedeniyle bazı Cumhuriyet Savcılarının özel olarak görevlendirildiğini belirten Yücel, başvuru yapanların ifadelerinin görevli savcılar tarafından alındığını, daha sonra dosyaların, mahkumların yargılandıkları mahkemelere gönderileceğini ifade etti.

Yücel, dosyaları ilgili mahkemeler inceledikten sonra bakanlık bünyesinde oluşturulan heyet tarafından incelenecek ve mahkemelerin, heyetin aftan faydalanabilir ve faydalanamaz göre hareket edeceğini kaydetti. Bu arada yasaya göre idam cezasına müebbet hapse hükümlü olanların yeni yasada faydalanmaları halinde 12 yıl hapis yatacakları müebbet hapse mahkum olanların ise dokuz yıl hapis yattıktan sonra serbest kalacakları kaydedildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *