ANASAYFA arrow right Dünya

"515 bin Afganistanlı ülkesini terk edebilir”

"515 bin Afganistanlı ülkesini terk edebilir”
YAYINLAMA: 29 Ağustos 2021 / 17.47
GÜNCELLEME: 29 Ağustos 2021 / 17.47
Birleşmiş Milletler'in açıklamasına göre, Afganistan sınırlarında beklenen kitlesel göç henüz oluşmadı, ancak yıl sonuna kadar 515 bin Afgan topraklarını terk edebilir. Şu anda komşu ülkelerde 5 milyondan fazla Afganistanlı sığınmacı yaşıyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) Cenevre'deki merkezinden yapılan açıklamada, Afganistan'da bu sene sonuna kadar 515 bin kişinin göç edebileceğini açıklarken, ülkedeki gidişatın tam olarak kestirilmesinin de zor olduğu vurgulandı.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre UNHCR Başkan Vekili Kelly Clements, komşu ülkeler olan Pakistan ve İran sınırında henüz büyük kitlesel göç görülmediğini belirtirken, bu yılın sonuna kadar yarım milyon Afganistanlının  topraklarını terk etmesi ihtimali üzerinde durulduğunu kaydetti.

5 milyon göçmen

Afganistan’ın komşu olan ülkeler uzun süredir devam eden savaş ve krizler nedeniyle şimdiye kadar 5 milyon 200 bin Afganistanlı sığınmacıyı kabul etti. Sığınmacıların yüzde 90'ının Pakistan ve İran’da, yüzde 10'luk kısmının ise Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'da olduğu tahmin ediliyor. 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, son günlerde yaptığı açıklamalarda, Türkiye'de de düzenli ve düzensiz olanların tamamı ile birlikte 300 bin Afgan sığınmacı bulunduğunu duyurmuştu.

BM maddi yardım çağrısı yaptı

Birleşmiş Milletler (BM), uluslararası topluma çağrıda bulunarak Afganistanlı sığınmacıların gittikleri komşu ülkeleri maddi olarak desteklemeye davet etti. Ayrıca hem Birleşmiş Milletler hem de diğer yardım kuruluşlarının aralarında bulunduğu 11 kuruluşun hesaplamalarına göre, bölgedeki Afganistanlı sığınmacılara hazırlık yapılabilmesi için sene sonuna kadar ilaveten 299 milyon dolar maddi desteğe ihtiyaç var. Bu para ile çadır, hijyenik ihtiyaç maddeleri ve temel gıda gereksiniminin karşılanması öngörülüyor. Korkulan en kötü senaryonun yaşanması halinde ise bu miktardan çok daha fazla yardıma ihtiyaç duyulacağı belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), hem hükümetlerden hem de özel sektörden yardım ve destek beklendiğini duyurdu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *