ANASAYFA arrow right Güncel

5-17 yaş arası 720 bin çocuk işçi var

5-17 yaş arası 720 bin çocuk işçi var
YAYINLAMA: 12 Haziran 2020 / 19.55
GÜNCELLEME: 12 Haziran 2020 / 21.31
İnsan Hakları Derneği Çocuk Hakları Komisyonu, "Çocuk İşçiliği Sorunu ve Türkiye'deki Duruma Dair Değerlendirme"sini paylaştı

Tarihin her aşamasında görülen çocuk işçiliğinin önemli bir sorun olarak günümüze kadar geldiği belirtilen değerlendirmede, "Sanayi Devrimi ile birlikte başlayan pazar için üretim yarışı, daha fazla üretim ve daha fazla kazanma hırsı, üretiminde güvencesiz, örgütsüz ve düşük ücretle çalışacak iş gücü arayışı ile birleşince Çocuk Emeği Sömürüsü çağımızın önemli bir sorunu haline gelmiştir" ifadeleri yer alıyor.

Değerlendirmede TÜİK'in "Çocuk İşgücü Anketi"nde çalışan çocuk verilerini gizlediği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"2012 yılı Çocuk İşgücü anketine alanda çalışan uzmanların ve sivil toplum örgütlerinin yaptığı eleştirilerin 2019 yılı araştırmasında da dikkate alınmadığı görülüyor. Anketin yapılma zamanı, kullanılan parametreler ve değerlendirmeye alınan verilere bakıldığında adeta Çocuk İşçiliğinin ve çalışma yaşamındaki çocukların gerçek durumlarının gizlenmeye çalışıldığı izlenimi oluşturuyor.  

"2019 yılı TÜİK Çocuk İşgücü Anketi Ekim- Aralık döneminde yapılmış olup; bu dönem hem tarımsal faaliyetlerin ve Mevsimlik Gezici Tarım İşçiliğinin mevsim gereği minimum düzeye indiği bir dönem olması, hem de eğitim- öğretim döneminin başlangıcı olması nedeniyle çocukların okula döndükleri bir zaman dilimi. Bu yönüyle En Kötü Koşullardaki Çocuk İşçiliği olarak tanımlanan tarımsal faaliyetlerde çalışan çocuklarla ilgili veri sağlıklı koşullarda toplanamamış.

"Suriye'de ,ç savaştan kaçarak Türkiye'de geçici koruma kapsamında olduğu Göç İdaresince belirtilen 3.579.318 kişilik Suriyeli nüfusun 1,678.755 kişisinin 0-18 yaş grubunda olduğu belirtilmiş olup; özellikle çocuk işçiliği- çalışan çocuk verileri içerisinde büyük bir oranı oluşturan bu grup anketin araştırma verilerine dahil edilmemiştir."

"Bazı tarımsal işlerde çocuklar daha çok tercih ediliyor"

Çocukların da çoğunlukla çalıştığı mevsimlik tarım işçiliğinin virüs dalgına rağmen sürdüğü belirtilen açıklamada pandemi süreci ve tarım işçiliği ile ilgili şu ifadeler yer alıyor:

"Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de çalışma çağındaki yetişkin insanların işsizlik oranları pandemi sürecinin de katkısıyla giderek artarken çocukların kuralsız ve güvencesiz olarak iş yaşamına dahil edilme oranlarının yükselmeye devam ettiği gözleniyor. Öyle ki; 2020 Mart ayından itibaren salgınla mücadele kapsamında alınan sokağa çıkma yasakları ve sağlık tedbirleri çalışanlar ve mevsimlik tarım işçileri bakımından uygulanmamış ve 4 Nisan 2020 tarihinde yayımlanan genelge ile 18 yaş altı çalışanlar da dahil seyahat izni verilmiştir. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki mevsimlik Tarım İşçiliği çocuklar dahil tüm aile fertlerinin katıldığı hatta bazı tarımsal işlerde çocukların daha çok tercihen çalıştırıldığını ortaya koyuyor."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *