ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

49 bin aile icralık

49 bin aile icralık
YAYINLAMA: 08 Mayıs 2020 / 12.28
GÜNCELLEME: 08 Mayıs 2020 / 17.54

Telefon, elektrik ve su gibi zorunlu ihtiyaçlar artık vatandaşa lüks geliyor.

Ekonomik kriz yüzünden elektrik, su ve telefon gibi ihtiyaçların bedeli bile ödenemeyince binlerce aile icralık oldu. Bir postacı, evlere çantalar dolusu icra takip evrakı götürdüğünü söylerken, “Bir adam tanıyorum, sürekli hapse girip çıkıyor. Evine TEDAŞ’tan icra gitti, taahhütte bulundu ödeyemedi, TELEKOM’dan gitti ödeyemedi, GASKİ’den gitti yine ödeyemedi, galiba taahhüdü yerine getirmeyince bir hapis cezası varmış, adam yatıp yatıp çıkıyor” diye konuştu.

Hizmet kurumlarının alacağını tahsil edemeyince hukuksal yollara yönelmesi üzerine icra kalemlerine dosyadan girilemez hale geldi. Gaziantep Adliyesi’nde yandan sıkıntısı yer sıkıntısı çekilirken, diğer yandan adli suçlardaki artış,' karşılıksız çek ve senetlerden kaynaklı davalarla, bazı kurumların alacaklarının ödenmemesinden kaynaklanan icra dosyaları yüzünden büyük bir sıkıntı yaşanıyor. Hafta sonları bile çalışılmasına rağmen dosyalardaki yoğunluk önlenemiyor.

Krizle birlikte artan hayat pahalılığı ve alım gücünün zayıflaması ile vatandaşların TELEKOM, TEDAŞ, GASKİ ve BAĞ-KUR’a olan borçlarını bile ödeme zorluğuna girmesi yüzünden icra dosyalarında adeta patlama oldu. Bir yıl içerisinde bu kurumların icraya açtığı dava sayısının 49 bin olduğu belirlendi. Kurumların toplam alacak miktarı 15 trilyon 980 milyar olarak belirlendi.

Alınan bilgilere göre, kurumlar içerisinde en fazla icra işlemi yapan kurum TELEKOM. Yılbaşından bu yana 25 bin 700 abone borcunu ödemediğinden dolayı icraya verildi. İcraya verilen abonelerden toplam alacak miktarın ise 5.5 trilyon olduğu, bunun 1 trilyonunun icra yolu ile tahsil edildiği belirtildi.

Kurumlar içerisinde icra yolu ile en fazla alacağı bulunan TEDAŞ, bu yıl 8 bin 300 aboneyi icraya verdi. TEDAŞ’ın bu abonelerden alacak miktarının yaklaşık 6 trilyon 630 milyar lira olduğu belirlendi.

GASKİ, icraya verdiği dosya sayısı ile kurumlar arasında ikinci sırada geliyor. GASKİ tarafından bu yıl içerisinde 12 bin 170 abone borcunu ödemediğinden dolayı icraya verildi. Bu abonelerin kuruma toplam borcunun 2 trilyon 600 milyar lira olduğu, icra yoluyla 1 trilyon 100 milyar liranın tahsil edildiği vurgulandı.

BAĞ-KUR prim alacaklarını taksitlendirmeyle rahatladı. Daha önce 30 bin civarında üyenin kuruma borçlu olduğu belirtilirken, taksitlendirme imkanından ancak 5’te birinin faydalanabildiği ifade edildi. Taksitlendirme nedeniyle icra işlemlerini askıya alan kurumun, borçlarını taksitlendirenlerin durumu netleştikten sonra 1 Ekim’den itibaren yeniden icra işlemi başlatacağı kaydedildi. Bu yıl içerisinde 2 bin 800 sigortalı hakkında icra işlemi başlatıldığı belirtilirken, 1 trilyon 250 milyar lira alacak bulunduğu kaydedildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *