ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

4 ayda 16 trilyon vergi iadesi ödendi 

4 ayda 16 trilyon vergi iadesi ödendi 
YAYINLAMA: 22 Ocak 2021 / 22.17
GÜNCELLEME: 22 Ocak 2021 / 22.17
Kriz nedeniyle devam eden durgunluk firmaları ihracata yöneltti. Bu yılın ilk 4 ayı içerisinde ihracat yapanlara 16 trilyon vergi iadesi ödendiği bildirildi. Geçen yıl aynı dönemde ödenen miktarın ise bu rakamın yarısından da az olduğu açıklandı.

Defterdar İsmail Çelik, rakamın ihracatın iyi yolda olduğunu gösterdiğini belirtirken, Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, Çelik’in aksine ihracat iyi demek için henüz erken olduğunu kaydetti.

Defterdar Çelik, geçtiğimiz yıllara oranla KDV ödemesinde önemli artış olduğuna dikkat çekerek, bu yıl 4 ayda ihracat yapan firmalara 16 trilyon KDV ödediklerini, geçen yıl aynı dönem ödenen miktarın bunun yansından bile az olduğunu açıkladı. Geçen yıl boyunca ödenen vergi iadesi miktarının toplam 30 trilyon olduğunu belirten Çelik, 2000 yılında ödenen miktarın da 12 trilyon olduğunu vurguladı.

Tekstil sektöründe ihracatın arttığını belirten İsmail Çelik, dolayısıyla en fazla KDV iadesini alan sektörün de bu olduğunu kaydetti. Vergi iadelerinin işlemlerde eksiklik olmadığı takdirde en kısa zaman içerisinde ödenebildiğini hatırlatırken, ihracatçının mağdur edilmediğini kaydetti.

Öte yandan ihracatçıya ödenen KDV tutarındaki artışın önemli olduğunu, ancak çoğunun geçen yıllardan kalan paralar olduğunu söyleyen Güneydoğu Anadolu ihracatçılar Birliği Başkanı Abdülkadir Çıkmaz ise, ihracatta belli bir hareketlenme olduğunu vurguladı. İç piyasadaki kriz nedeniyle firmaların ihracata yöneldiğini belirten Çıkmaz, “İhracatta artış var, fakat bizim için yeterli değil. Bu nedenle biz olaya fazla iyimser bakmıyoruz, çünkü açıklanan rakamların zaten çoğu geçen yıldan devrolan, parasını alamayan firmalarla ilgili. Bu nedenle KDV’ye bakarak ihracat arttı demek yanlış olur. Bu şekilde değerlendirme yapılmaz. İhracat ekonomi için çok önemli. Fakat döviz piyasasındaki belirsizlik ve dövizin bir süredir düşük seyretmesi gerçek değerinin altında olması ihracatçıyı baltaladı. Piyasada önce istikrar sağlanması gerek. Yoksa bir iner bir çıkar, bunun da kimseye faydası olmaz” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *