ANASAYFA arrow right Ekonomi

4-5 ay içerisinde birçok esnaf dükkânını kapattı

4-5 ay içerisinde birçok esnaf dükkânını kapattı
YAYINLAMA: 13 Ocak 2022 / 21.38
GÜNCELLEME: 13 Ocak 2022 / 21.38
KÜSGET Sanayi Sitesi esnafı, zor günler geçiriyor.

 Çünkü işlerin yüzde 50 düştüğünü söyleyen esnaf, ayakta durmakta zorluk yaşadığını belirtti. Ayrıca sanayi sitesi içerisindeki yolların çok bozuk adeta köstebek yuvasına döndüğü, alt yapının yetersiz olduğu ve araç park edecek alanların olmadığına dikkat çekildi.

KÜSGET esnafı, doların yükselmesine bağlı olarak parça ve malzeme fiyatlarının fahiş oranda zamlanmasından dert yandı. Bazı esnaf işlerin yüzde 50 oranında düştüğünü ifade ederken, bazı esnaf ise yüzde 60 oranında düştüğünün altını çizdi. 50 yıllık ustaların kepenk indirdiği sanayide esnaf yol, alt yapı, elektrik ve araç park gibi sorunlara çözüm bulunmasını istedi.

Alt yapı eksikliği var, araç park yeri yok, her tarafımız çamur

KÜSGET Sanayi Sitesi’nde esnafın yüzde 10’unun kepenk indirdiğini kaydeden Ali Erdal Korkmaz, “İşlerimizde yüzde 50-60 oranında bir düşüş yaşandı. Geçmiş dönemde her dükkâna günlük 8-10 araç giriş yaparken, bu rakam 1 veya 2’ye düşmüş durumda. Dolayısıyla kazancımız da düştü. KÜSGET Sanayi Sitesi’nde alt yapı eksikliği var, araç park yeri yok, her tarafımız çamur, bu sorunların çözüme kavuşturulmasını ve devletimizin de fiyatlara müdahale etmesini bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Müşteri gelmiyor, çünkü cebinde aracına bakım yaptıracak parası yok

İşlerin çok durgun olduğunu dile getiren Korkmaz, doların yükselmesi sonucunda parça fiyatlarına yüzde 100 zam geldiğinin altını çizdi. “Parçaya her gün zam geldiğinden alamıyoruz, bugün verdiğimiz fiyat yarın değişebiliyor. Müşteri gelmiyor, çünkü cebinde aracına bakım yaptıracak parası yok. Yüksek fiyat nedeniyle bazen müşteri ile karşı karşıya geliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Ağlanacak halimize gülüyoruz

5 yıldan beri KÜSGET Sanayi Sitesi’nde esnaflık yaptığını vurgulayan Deniz Bozgeyik, “Tamir-bakım ve ön muayene üzerine dükkanım var. İşlerimiz kötü, perişanız. Öyle gün oluyor ki siftah etmeden dükkanımızı kapatıyoruz. Bu da gelen zamlardan kaynaklanıyor. Ağlanacak halimize gülüyoruz” diye konuştu. 

Anlatacak sorunlar çok

Sanayi sitesindeki yolların çok bozuk olduğunu sözlerine ekleyen Deniz Bozgeyik, konuşmasını şöyle bitirdi: “Elektrikler yer altına alıyor, bazen kabloları yanlış bağladıklarında cihazlarımızda sorun yaşıyoruz. Şikâyet etmemize karşın değişen hiçbir şey yok. Anlatacak sorunlar çok.”

50 yıllık ustalar dükkanına kilit vurdu

Bozgeyik, “2021 yılının haziran ayına kadar çarklarımız az da olsa dönüyordu, şu an o tekerde dönmüyor, her gün daha kötüye gidiyor. Son 4-5 ay içerisinde birçok esnaf dükkân kapattı. 50 yıllık ustalar dükkanına kilit vurdu. İlerleyen zamanlarda kepenk kapatacak kişi sayısı artacak. 300 liraya yaptığımız bir aracın bakımı bu yıl 700-800 liraya çıktı” dedi.

Daha önce işlerin bu kadar kötü olduğuna şahit olmadık

1996 yılından beri sanayi sitesinde berberlik yapan Ahmet Yılmaz, “Daha önce işlerin bu kadar kötü olduğuna şahit olmadık. Doların artması sektörü çok olumsuz etkiledi. Şu anda arabaya binemiyoruz, çünkü LPG’nin litresi 9 lira olmuş. İşlerimiz yüzde 50 düştü, bu yıl bu oranın yüzde 70’e yükseleceğini düşünüyoruz. Daha önce günlük 5-10 kişi tıraş ederken, şimdi 2’ye düştü, saat 12 olmuş daha siftah etmedim” diye konuştu.

Aylık 170 lira ödediğim elektrik faturası bu ay 460 lira geldi

Kullandıkları malzemelere fahiş zamlar geldiğini vurgulayan Yılmaz, “20 liraya aldığımız bir paket jilet 80 liraya, 110 liraya aldığım tıraş makinesi 380 liraya, 60 ve 30 liraya aldığımız ürünler 90 liraya çıktı. Aylık 170 lira ödediğim elektrik faturası bu ay 460 lira geldi. Ne oldu da zamlandı. Giderlerimiz arttı, ama aynı oranda gelirlerimiz artmadı, azaldı” açıklamasını yaptı.

Sanayi içerisindeki yollar köstebek yuvası gibi

Yılmaz, “Sanayi içerisindeki yollar köstebek yuvası gibi. Yani bakım yok. Elektriğin yer altına alınmasını olumlu karşılıyoruz. İş yerimizin bulunduğu alanlarda su gölüne dönüyor. Kış aylarında aşırı yağış olduğunda suyun kaldırımın boyunu geçip dükkanımın içine kadar geldiğini bilirim. Yol kenarları çöp ve pislik dolu. Belediye de hiçbir çalışma yapmıyor” ifadelerini kullandı.

Son zamlar insanların ağzının tadını kaçırdı

İnsanların alım gücünün kalmadığını söyleyen Akaryakıt işletmecisi Hakan İşbilir, “Son gelen zamlar insanların ağzının tadını kaçırdı. Çiftçi akaryakıt fiyatları yüksek olduğundan tarlasını süremiyor, gübre atamadı. Dolayısıyla istediği rekolteyi alamayacaklar. Dolar yükseldiğinde akaryakıta zam geldi, ama dolar düşmesine karşın yine zam geldi. Çiftçilerimiz geçmiş dönemde traktörünün yakıt deposunu dolduranlar, şimdi süreceği tarlaya yetecek kadar alıyor” ifadelerine yer verdi.

150 bin liraya dolan tanker
şimdi 350 bin liraya doluyor

Satışların yüzde 35 düştüğü tespitini yapan İşbilir, “Şu anda çiftçinin alım gücü düştüğünden satışlarımızın ilerleyen zamanlarda daha da düşeceğini tahmin ediyoruz. Veresiye defterini kapattık. Çünkü bir geçmişte 150 bin liraya dolan tanker şimdi 350 bin liraya doluyor. Petrolcü veresiye verirse ayakta duramaz. 2022 yılı 2021 yılından daha zor geçecek” notunu düştü. Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *