ANASAYFA arrow right Ekonomi

388 bin ton fıstık rekoltesi konuşulursa tüccar da ona göre fıstığa fiyat belirler

388 bin ton fıstık rekoltesi konuşulursa tüccar da ona göre fıstığa fiyat belirler
YAYINLAMA: 09 Ağustos 2020 / 19.50
GÜNCELLEME: 09 Ağustos 2020 / 20.19
“Boz fıstığın 25 liranın altında satılmaması lazım”

 “Şu koşullarda fıstık 17-18 liradan satılırsa üretici para kazanamaz” diyen Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, çiftçilere fıstıklarını ucuza satmasınlar çağrısı yaptı. “Boz fıstığın 25 liranın altında satılmaması lazım.  Çiftçilerin çoğu borçlu ama canını dişine taksın fıstığını ucuza vermesin” derken, Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “Açıklanan rekolteler çiftçiye büyük darbe vurdu. Fıstığın kilosunun 17-18 lira değil, 25 lira olması gerekiyor. 388 bin ton fıstık rekoltesi konuşulursa tüccar da ona göre fıstığa fiyat belirler” dedi.

Şu koşullarda fıstık 17-18 liradan satılırsa üretici para kazanamaz

Fıstığın merkezinin Gaziantep, Şanlıurfa, Siirt ve Adıyaman olduğunu belirten Yiğit, “Şu koşullarda fıstık 17-18 liradan satılırsa üretici para kazanamaz. Çünkü fıstığın maliyeti çok ve iki senede bir ürün veriyor. Çiftçi fıstığı 18 liradan sattığı zaman aslında 9 liradan satmış oluyor. Fıstık mahsul verse de vermese de her sene bir maliyeti var. Üretici olmazsa tüccar da olmaz GATEM’deki fıstıkçılarda olmaz. Onlar da para kazansınlar ama çiftçinin de kazanması Çiftçi para kazanmalı ki tüccar ve GATEM’deki fıstıkçılar da para kazansın” ifadelerini kullandı.

Çiftçilerimiz borçlanırken hasattan 3 ay sonrasına borçlansın

Çiftçinin ürettiği tüm ürünlerin çiftçinin elden çıktıktan 15-20 gün sonra yüzde 50’ye kadar zamlandığı tespitini yapan Çolak, “Çiftçilerimizin çoğu ilaç, gübre, petrol, banka, tarım krediye hasat sonrasına borçlu durumda. Çiftçilerimizin bundan sonra borçlanırken hasattan 3 ay sonraya borçlanmalarını istiyoruz. Şu anda 17-18 liradan sattığı fıstığı 2-3 sonra 25 liraya da 40 liraya da satar. Tüccarın edeceği karı çiftçilerimiz kazanmış olur” ifadelerini kullandı.

Üretim olmazsa hiçbir ülke ayağa kalkamaz

Başkan Çolak, “Çiftçi her zaman şamar oğlanı konumunda. Halbuki çiftçinin üretimi olmazsa yaşam olmaz” ifadelerini kullanırken, “Tüm canlıları doyuran çiftçidir ama hiçbir zaman kıymeti bilinmedi. Şimdi yavaş yavaş kıymeti bilinmeye başlandı ama geç kalındı. Çünkü çiftçiyi tarlasına ve köyüne küstürdüler, üretimden bıktırdılar. Üretim olmazsa hiçbir ülke ayağa kalkamaz” değerlendirmesinde bulundu.

Fıstık hırsızlığına karşı devriye sayıları artırılmalı

Kooperatiflerin ve birliklerin sayılarının arttırılması gerektiğini kaydeden Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Kooperatif ve birliklerin sayıları artmadığı sürece çiftçi her zaman tüccarın eline düşecektir. Tüccar ürünü kaç liraya derse o fiyattan alacak. Ayrıca kolluk kuvvetlerinin Suriye’den gelen fıstıkların önlemesi lazım. Bölgemize dışarıdan gelen fıstık bizim fıstığın kalitesini düşürmektedir. Zeytinyağında olduğu gibi fıstığının Suriye’den Türkiye’ye girdiğini görüyoruz. Bunların önleminin alınması gerekiyor. Çiftçi 2 yıl boyunca masraf etmiş, hırsızlar 2 saatte fıstığını toplayıp gidiyor. Bununla ilgili jandarmanın, emniyetin daha fazla devriye çıkarması lazım.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *