ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

35 bin mühendis ve mimar, büro kapattı

35 bin mühendis ve mimar, büro kapattı
YAYINLAMA: 15 Temmuz 2020 / 17.26
GÜNCELLEME: 15 Temmuz 2020 / 17.26

TMMOB’nin 2002 yılı Nisan ayında yapılacak kurultayına hazırlık amacıyla TMMOB’ye bağlı Gaziantep’teki mesleki örgütlerin üyeleri bir araya gelerek kurultay öncesi sorunların çözüm önerilerinde bulundu.

Kurultaya katılan TMMOB 2. Başkanı Dursun Yıldız, Türkiye’de üretimin daralması ile bürolarını kapatan mühendis ve mimar sayısının 35 bini bulduğunu belirterek, bunların yeniden üretime kazandırılması için TMMOB’ye büyük görevler düştüğünü ifade etti.

Yıldız, gelişen değişen koşullara mühendis ve mimar örgütlerinin hazırlanması, TMMOB’nin daha etkin mücadele etmesi gerektiğini belirterek, “Mimar ve mühendislerin bu denli gözden çıkarıldığı ve krizin bu kadar ağır yaşandığı bir dönemde daha sağlıklı bir çalışma yapmak, daha tutarlı kararlar almak, somut adımlar atmak zorundayız” dedi.

Gelişmeler karşısında artık karar vermek zorunda olduklarını ifade eden Yıldız, “TMMOB bu kriz koşullarında görevini daha etkin ve tutarlı olarak yerine getirmek zorunda. Bu ülkenin TMMOB’ye acil ihtiyacı var. Üretim daralması nedeniyle bürolarını kapatmak zorunda kalan 35 bin mühendis mimar işsiz kaldı. Bunları yeniden mühendis mimarlık kimliği içine çekmek gerek. Bunun için TMMOB bu anlamda tarihi bir misyonu yerine getirme çabasında ”diye konuştu.

Mimarlar Odası Toplantı Salonunda düzenlenen kurultayın divan başkanlığını yapan Ali Peri, mimar ve mühendislerin siyasi iktidarlar tarafından bugün yeterince dinlenmediğini belirterek, “Bugün mimar ve mühendisler politikacılara yön verecek bilgiye sahip. Ancak politikacılar bundan yeterince faydalanmıyor” dedi.

TMMOB Sekreteri Nedim Yanıç ise, uygulama ve denetim süreçlerinde mühendis ve mimarların konumu, eğitim ve öğretimi TMMOB’nin yasal statüsü ve yapısının somut şekilde tanımlanması gerektiğini söyledi. Az sayıda mühendis ve mimarın katıldığı kurultayda mesleki yeterlilik, mesleki yetkinlik, mesleki denetim, örgüt birimlerinin hizmet üretimi, mesleki davranış ilkeleri ve örgüt misyonu konuları görüşüldü. Mimar ve mühendisler söz alarak bu konularla ilgili görüşlerini belirtti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *