ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

32 öğrenciye bir tane öğretim üyesi düşüyor 

32 öğrenciye bir tane öğretim üyesi düşüyor 
YAYINLAMA: 11 Ocak 2021 / 13.22
GÜNCELLEME: 11 Ocak 2021 / 13.22

Türkiye’de 53’ü devlet üniversitesi olmak üzere toplam 7 7. üniversite bulunduğunu söyleyen YÖK Yürütme Kurulu Üyesi E. Hv. Korg. Erdoğan Öznal, 32 öğrenciye bir öğretim görevlisi düştüğüne ve bu sayının dünya ortalamasının çok altında olduğuna dikkat çekti. Yüksek Öğretim Kurulu/Endüstriyel Eğitim Projesi Başkanlığı ve İstanbul Sanayi Odası Vakfı İcra Kurulu Gaziantep Bölge Toplantısı’nda konuşan YOK- İSOV İcra Kurulu Başkanı. Dr. İsmet Sözen ise sanayiye tekniker yetiştirmenin çok önemli olduğunu, bu nedenle YÖK ile sürekli işbirliği içinde olunması gerektiğini kaydetti.

Toplantıda konuşan YÖK-İSOV İcra Kurulu Başkanı Dr. İsmet Sözen İstanbul Sanayi Odası olarak üniversitelerle işbirliği içinde çalıştıklarını, YÖK ile bir protokol imzaladıklarını belirtirken, “Sanayici üniversiteye, ‘bize neden kaliteli eleman verilmiyor’ diye soruyor, üniversite, ‘Siz bizimle neden işbirliği içinde olmuyor ve fikirlerimizi almıyorsunuz’ diyor. Yani her iki tarafta birbirinden beklenti içerisinde. Hazırladığımız proje ile üniversite ile sanayici arasındaki bu anlaşmazlığı gidereceğiz. Bu proje çerçevesinde 100 üniversite öğretim görevlisini 10-15 günlük sürelerle sanayiye gönderip, sanayiyi tanımalarını sağlıyoruz” şeklinde konuştu. Sözen, “Proje ticari olsun, turizm olsun % tüm kesimleri kapsayan bir projedir. Bu nedenle sorunlarımızı hocalarımızla sanayiciler işbirliği yaparak çözmelidir. Bazı üniversiteler sadece sanayiciler bize yardım etsin diyor. Bu mümkün değil” dedi.

Sanayicinin üniversitelerle daha iyi ilişkiler içerisinde olması gerektiğini vurgulayan Sözen, “Sonuçta, üniversitelerden mezun olacak elemanlar ne kadar kaliteli olursa, sanayici için o kadar verimli olur. Biz İSOV olarak, bilgi bankası oluşturduk. Bu bilgi bankalarına elemanların tüm özelliklerini girdik. İsteyen sanayicimiz buradan yararlanabiliyor” diye konuştu.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Erdoğan Öz-nal, üniversitelerdeki öğrenci başına düşen öğretim görevlisi sayısının yetersiz olduğuna değinerek, “Öğretim elemanı seviyesinin yetersiz olduğu bir sistem içerisinde sanayicimize ve iş alemine kaliteli eleman yetiştirmek için Meslek Yüksek Okullarına önemli bir görev düşüyor. Kalifiye eleman açığını kapatmak için mesleki ve teknik eğitimle orta ve yüksek öğretim kurumlan arasında program bütünlüğünün ve devamlılığının sağlanması amacıyla sınavsız geçiş imkanı sağlandı. Eğer bu olanak sağlanmasa, bu yıl sınava girecek 300 bin öğrenciden geriye kalan bir milyonun üzerindeki öğrenci açıkta kalacak. Ayrıca bir sürü üniversite mezunu boşta geziyor” dedi.

Gaziantep Üniversitesi Makine Mühendisliği Konferans Salonu’nda Yükseköğretim Kurulu/Endüstriyel Eğitim Projesi Başkanlığı ve İstanbul Sanayi Odası Vakfı İcra Kurulu Gaziantep Bölge Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya, Gaziantep Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. İbrahim H. Güzelbey, Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı. Mehmet Aslan, Sanayi Odası Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, YÖK - İSÖV İcra Kurulu Başkanı Dr. İsmet Sözen, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi E. Hv. Korg. Erdoğan Öznal, Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan ve Vali Yardımcısı Ali Küçükaydın katıldı.

Sınavsız geçiş projesi için de açıklamalarda bulunan Erdoğan Öznal, “Daha çok mezuna mesleki ve teknik eğitim olanağı sunmak, mesleki ve teknik eğitimde dünya standartlarına göre çok gerilerde olan okullaşma oranını yükseltmek amacıyla hazırlanan bir projedir. Mesleki ve teknik eğitim ile yükseköğretim arasında şimdiye kadar kurulamayan ilişkiyi kurmak ve mesleki ve teknik eğitim programlarını çağdaş ölçülere göre yeniden düzenlemek açısından ülkemizde önemli gelişmelere başlangıç olabilecek bir çalışmadır. Her büyük projede olduğu gibi bunda da başlangıç yıllarında sıkıntılar olabileceği çok doğaldır. Bunlar, öğrencilerin, idareci ve yöneticilerin elbirliği ile mutlaka aşılacaktır. Bu önemli projeye taraf olan herkesten fedakarlık ve anlayış bekliyoruz” dedi. Öznal, yapılan ön incelemeler sonunda sınavsız geçişe çok fazla başvuru olacağını belirtirken, hangi meslek yüksekokuluna hangi programa yerleştirilmek istendiğinin iyi saptanması gerektiğini ifade etti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *