ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

300 bin konuttan 3 bini deprem sigortalı

300 bin konuttan 3 bini deprem sigortalı
YAYINLAMA: 15 Temmuz 2022 / 14.31
GÜNCELLEME: 15 Temmuz 2022 / 14.31
Gaziantep’teki 300 bin konuttan yalnızca 3000’in deprem sigortası yaptırıldığını belirtildi. Bunun yasanın yetersizliği ve deprem bilincinin oluşmamasından kaynaklandığını vurgulandı. Gaziantep’te bu yıl zorunlu deprem sigortası için konutlara üst limit olarak 40 milyar değer biçildi. Yıllık DASK priminin 30 milyon olduğu gösterildi.

Zorunlu deprem sigortası

uygulaması sakat doğdu

Sigorta Acenteleri Derneği Başkanı Mustafa Aydınçelebi, halkın deprem sigortasını ilgisizliğinin yanında, çıkarılan zorunlu deprem sigortası kararnamesinin sakat olduğunu açıkladı.

Bu nedenle vatandaş ve sigorta acenteleri için deprem sigortasının cazip yanı olmadığını ifade eden Aydınçelebi, zorunlu deprem sigortası, geçmiş hükümetler tarafından çok aceleye getirilerek kanına bile gerek duyulmadan kanun hükmünde kararname olarak çıkarıldı. Acele edildiği için ihtiyaca yanıt veremediği gibi bu alandaki sorunun çözümlenmesinde de yeterli olmadı ve sözlerine şöyle devam etti:

Devlet sigortacıya angarya iş yükledi

Her şeyden önce vatandaş deprem sigortasını, vergi olarak algılıyor ve sıcak bakmıyor. Ayrıca örneğin Gaziantepliler burası deprem bölgesinde değildi, sigorta yaptırmaya gerek duymuyor. Bunun yanında sigortacı bu işi yağsız kelle olarak gördüğünden uğraşmıyor. Çünkü bu iş için harcadığı zaman, kullandığı kağıt ve yaptığı masraf, karından çok daha fazlaya mal oluyor. Devlet sigortacı angarya bir iş yükledi. Dolayısıyla hiç kimse zarar edeceği ticareti yapmaz. Sigortacı da bu işe pek sıcak bakmıyor. Bu durumda konutların deprem sigortası yaptırması olayı da biraz havada kalıyor. Bunların asıl nedeni ise kararnamenin sakat olmasından kaynaklanıyor.”

Görüş sorulmadı öneriler dikkate alınmadı

Aydınçelebi, kararname hazırlanırken sigorta acentelerine bu konuda görüş sorulmadığını, hatta önerilerin dikkate alınmadığını, ancak emekli olan bazı kurumlardaki genel müdürlere istihdam imkanı yaratma koruna böyle önemli bir konunun aceleye getirildiğini vurguladı. Sigorta acentelerinin bastırması sonucunda küçükte olsa bir takım değişikliklerin yapılabildiğini de hatırlatan Aydınçelebi, “Belediye ve tapu müdürlüklerinde işi olmayanlar zorunlu deprem sigortasına gerek duymuyor. Buralarda bu işlem zorunlu yapılıyor. Bu nedenle kimse ilgi göstermiyor. Zorunlu deprem sigortası yapılan bina sayısı yok denecek kadar az. Bizim tahminlerimize göre 300 bin konuttan %3’ü, yani 3000 konutun zorunlu deprem sigortası var” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *