ANASAYFA arrow right Sağlık

“3 milyon aşı geldi ama biz 80 milyonuz”

“3 milyon aşı geldi ama biz 80 milyonuz”
YAYINLAMA: 12 Ocak 2021 / 21.05
GÜNCELLEME: 12 Ocak 2021 / 21.05
“Her zaman için bilim ve şeffaflıktan yanayız”

Gaziantep - Kilis Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ayşegül Ateş, Aşıların ücretsiz, eşit olarak dağıtılması ve risk gruplarına göre yapılması gerektiğini belirtti. “Gaziantep’e de aşıların geldiği söylendi ancak bunun nasıl, ne zaman, ne şekilde bir organizasyon yapılacağı konusunda herhangi bir yazı sağlık kuruşuna gelmedi. 3 milyon aşı geldi ama bir 80 milyonuz. Toplumun yüzde 60-70’ni aşıladıktan sonra toplumsal bağışıklık elde ettiğimiz zaman salgını kontrol altına alabiliriz” dedi.

Gaziantep Kulübü, 2020 yılı 25 Aralık Özel Ödülü'nü pandemi de özveri ile çalışan sağlık çalışanlarına verdi. Ödülü sağlık çalışanları adına Gaziantep-Kilis Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla ve Türk Hemşireler Derneği Başkanı Doç. Dr. Rabia Sohbet aldı

Başkan Tarla, “Bu ödülü 25 Aralık’ta aldık. 25 aralıkta 289 sağlık çalışanı vefat etmişti. Bugün ise 341 kişi vefat etmiş. Mesleğini yerine getirirken hastalanan ve tedavi olan hekimlerimiz de var. Bu ödülü hekimlik mesleği yerine getirirken vefat eden sağlık çalışanları adına aldım. Gaziantep Kulübü’ne de bu nazik davranışlarından dolayı da teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.  

COVİD-19 meslek hastalığı kabul edilmeli

Pandemi ile birlikte sağlık çalışanlarının zorlu bir döneme girdiğini ve bu zorlu dönemin devam ettiğini ifade eden Başkan Tarla, “Meslektaşlarımızın enfeksiyon risklerinin topluma göre 10 kat daha fazla oluyor. Hem koruyucu ekipman donanımın eksikliği hem mevcut ağlık politikalarındaki yanlışlıklardan dolayı risklerimiz her zaman için artıyor ve bu hem fiziksel hem de ruhsal çöküntüye neden oluyor. Mesleklerini yerine getirirken, meslek etik kurallarını yerine getirirken birçok sağlık çalışanı da enfekte oluyor ve bazıları maalesef vefat ediyor. Bu noktada  pandeminin meslek hastalığı olmasını istiyoruz. Cumhurbaşkanlığından ve Sağlık Bakanlığından yapılan uygulamalarda meslek hastalığı olduğu söyleniyor, ancak bunun yasal olarak ek düzenleme yapılması gerekiyor. Çünkü kişinin kendisini ispat etmesi gerekiyor. Bu da birçok mevzuatı getiriyor. Aslında meslek hastalığı olmaması noktasında bir sürü engel getiriyor. Türk Tabipler Birliği olarak, meslek hastalığı olmasını istiyoruz” diye konuşma gerçekleştirdi.

Her zaman için bilim ve şeffaflıktan yanayız

Başkan Tarla, meslek odalarının bağımsız kurumlar olduğunu dile getiren Tarla, “Herhangi bir iktidarla, herhangi bir yapıyla alakalı değildir. Mevcut politikaları inceler ve bu politikaları eleştirel  noktasında eleştirilerini, öneriler noktasında da önerilerini sunar. Bundan dolayı da son dönemlerde Türk Tabipler Birliği’nin iktidara yakın çevreler tarafından gündeme getirilmesi gündeme gelebiliyor. Ancak biz bağımsız kurumuz. Her zaman için bilim ve şeffaflıktan yanayız” şeklinde açıklama yaptı. 

Aşının etkinliğinin önemli olduğuna dikkat çeken Tarla, “Türkiye aşı etkinliği yüzde 90, Brezilya yüzde 70, Endonezya ise yüzde 63 dedi. O yüzden mevcut aşının etkinliğini bilmiyoruz. O yüzden bizim tereddütlerimiz oldu. Yüzde 60-70’nı aşıladığımı zaman 50 milyon doz yetmeyecek ve ek dozlarımız gelecek. Bunlar ne kadar sürede aşılanacak ve bu aşı yapıldıktan sonra ki antikorun ne kadar süre devam edecek. Çünkü bizim tekrar aşılama yapmamız gerekebilecek. Aşı için nasıl bir organizasyon yapılacağı hakkında henüz bilgimiz yok ama aşıların geleceğini biliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Hemşireler çok zor şartlar altında çalışıyor

Hemşirelerin çok zor şartlar altında çalıştıklarını vurgulayan Türk Hemşireler Derneği Başkanı Doç. Dr. Rabia Sohbet, “Çoğu zaman kendilerini koruyacak faktörlere uzaklar ve 24 saatlik nöbetler halinde çalışıyorlar. 24  saatlik nöbette olunca yemeği, uykusu, dinlenmesi ve çalışmada verimli olmasını oldukça zorluyor. Eleman yetersizliği en temel nokta. Yeterli eleman olsa 24 saat çalışmayacaklar. Hemşireler yan ödemeleri ve döner sermayeleri almadığını, ekstra ödemeler hiç almadık diyorlar ve çok tedirginler. Son derece haklılar. Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu dönemde ünite mezunu hemşirenin asgari ücretin çok az üstünde çalıştırılması çok zor. 100 bin mezun hemşire kadro bekliyor, ama atama yapılamıyor. Bu sorunun bir an evvel çözülmesi gerekiyor. Bu ödüle layık görülmek bizi mutlu etti. Bu ödülü meslek adına genç yaşta ve hamileyken hayatını kaybeden sağlık çalışanları adına alıyorum. Bu ödülü onlar adına genel merkeze göndereceğim. Düşünülmüş olmak, halk tarafından böyle bir ödüle layık görülmek beni çok mutlu etti” diye konuşma yaptı.

Bilim insanlarını kaybetmekle yüz yüzeyiz

Yıllardır düzenlenen hizmet ödülünü bu yıl pandemi döneminde ön saflarda savaşan sağlık çalışanlarına vermeyi uygun gördüklerini dile getiren Gaziantep Kulübü Başkanı Avukat Serpil Gürsel, “Bu dönemde sahada ilk muhatap olan hemşire ve doktorlarımıza temsili olarak kurumlarına ödülü vermeyi uygun gördük. Hem hastalar hem de onların çalışma koşulları açısından olumsuzluklar zinciri içerisinde ilerleyen bir hayat süreci var. Bu sürecin tüm yetkililer tarafından dikkate alınarak öncelikle yasal haklarının düzenlenmesi, meslek hastalığı yönünden uygun görünmesini talep ediyoruz. Çünkü salgınla mücadele konusunda kolay yetişmeyen bilim insanlarını kaybetmekle yüz yüzeyiz. Bunu biraz hissettirmek ve bu farkındalığı topluma da göstermek istiyoruz” açıklamasını yaptı.

Sağlık çalışanlarının sorunları çözülmeli ve şartları iyileştirilmeli

TTB Merkez Konsey Üyesi Dr. K. Doğan Eroğulları, “Bizimle nüfusu aynı olan Almanya’da 3’ü doktor olmak üzere yaklaşık 40 sağlık çalışanı hayatını kaybederken ülkemizde 341 sağlık çalışanı hayatını kaybetti ve hayatını kaybedenlerden 100’ün üzerinde doktor. Bu bile hangi şartlar altında çalıştığımızı gösteriyor. Meslektaşlarımızdan çok yoğun şikayetler var. ‘Sağlıkçıların hakkı ödenmez’ denildi gerçekten ödemiyorlar. Sağlık çalışanları 2 aydır ek ödeme alamıyor. Alkış taksit veya kredi kartı ödemiyor. Bir an önce sağlık çalışanların sorunlarına eğilmesi ve şartlarının iyileştirilmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *