ANASAYFA arrow right Yaşam

27 Mayıs millet vicdanında kapanmayan bir yara

27 Mayıs millet vicdanında kapanmayan bir yara
YAYINLAMA: 27 Mayıs 2020 / 20.58
GÜNCELLEME: 27 Mayıs 2020 / 21.21
Demokrat Parti Gaziantep İl Başkanı Mustafa Uslu, 27 Mayıs 1960 darbesinin yıl dönümü dolayısıyla açıklama yaptı.

Üzerinden 60 yıl geçmesine rağmen 27 Mayıs’ın millet vicdanında kapanmayan bir yara olduğunu belirten Başkan Uslu, “Boğaza düğümlenen hıçkırıklar, içe akıtılan göz yaşları, acılar, asırlar sürecek acılar. 60 yıl önce saat 04:36'da, Türkiye radyolarından Albay Türkeş'in ‘Ordu, idareye el koymuştur’ ile başlayan milli hakimiyete ve insan vicdanına bir darbe, toplumsal bir utanç ve leke” dedi.

Duruşmaların 15 Eylül 1960'ta başladığını ifade eden Uslu, “Adına Yüksek Adalet Divanı denilen, cunta elinde oyuncak olmuş bir utanç mahkemesi kuruluyor. 10 yıl bu millete hizmet etmiş bütün Demokrat Partililer silah zoruyla tevkif ediliyor. Cunta mahkemesinin sloganı: ‘Sizi buraya tıkan kuvvet böyle istiyor.’ Duruşmalarda aleni hakaretler, hücrelerde işkenceler. Hepsi birbirinden gülünç 19 dava açılıyor; duruşmalar radyodan, belediye hoparlörlerinden yayınlanıyor” diye açıklama yaptı.

Uslu, “Yargılamalar darbeden ağır, hakaretler can acıtıcı. Buna isyan eden 3. Cumhurbaşkanımız Celal Bayar ‘Sizlere karşı savunma yapmayı reddediyorum. Asıl adaleti millet vicdanından ve ilahi adaletten bekliyorum’ diyor” şeklinde konuştu. Tevfik İleri isyanını şöyle dile getiriyor: ‘Burada kolaylıkla başımızla oynanıyor. Oynayın, helal olsun. Peşinde değiliz fakat şeref ve namusumuzla oynamayın. Savunma yapmayı millete karşı işlenmiş bir suça iştirak olarak görüyorum. 203 gün süren mahkemeler, milletin sevgilisi Menderes'i ve iki arkadaşı Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ı idama götürerek menfur emellerine ulaştı. Millet vicdanı, 3 demokrasi şehidini göklere yüceltti, onları hiçbir zaman unutmadı ve darbecilere ömür boyu lanet etti” dedi.

Demokrat Parti Gaziantep İl Başkanı Mustafa Uslu, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Şevket Süreyya Aydemir, Menderes'in Dramı isimli kitabında ‘Menderes; eserlerini dağa taşa, sevgisini milletin gönlüne kazıyan bir devlet adamıdır’ diye yazmıştı. Bu vesileyle demokrasi şehitlerimizi bir kere daha şükranla yad ediyor, bütün darbeleri ve darbecileri lanetliyor, Türk demokrasisinin geleceğinde asla "darbe" lafının geçmemesini temenni ediyorum. Merhum Baş vekilimiz ve arkadaşlarına Allahtan rahmet diliyorum.” Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *