ANASAYFA arrow right Ekonomi

26,5 milyon hektar işlenebilir tarım arazisi ,23,2 milyon hektara düştü

26,5 milyon hektar işlenebilir tarım arazisi ,23,2 milyon hektara düştü
YAYINLAMA: 07 Aralık 2020 / 21.00
GÜNCELLEME: 07 Aralık 2020 / 21.22
Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla açıklama yaptı

Onur Aydın, “TÜİK verilerine göre 2002`de 26,5 milyon hektar olan toplam işlenebilir tarım arazimiz son 17 yılda 23,2 milyon hektara inmiş, yani toplam tarım arazilerinin yüzde 10’dan fazlası üretim dışı kalmıştır. Aynı dönemde mera alanlarımız yaklaşık 16 milyon hektar alandan 11 milyon hektara düştü” diye konuştu.

Tarım alanları, meralar ve ormanlar AVM’lere, sanayilere ve apartmanlara dönüşüyor

Dünya Toprak Günü’nün 2020 yılının temasının ‘Toprak Biyoçeşitliliğini Koru, Toprağını Canlı Tut’ olduğunu açıklayan Aydın, “Ülkemizde ve dünyada toprak biyoçeşitliliği giderek azalıyor. Tarım alanları, meralar ve ormanlar AVM’lere, sanayilere ve apartmanlara dönüşüyor. Emlak sektörü adeta geleceğimiz üzerine temel atmış, birileri zengin olurken henüz doğmamış çocuklarımızın gelecekleri alınıp satılıyor” şeklinde açıklama yaptı.

Aydın, “Bir toplumun ihtiyaç duyduğu güvenli ve yeterli gıdaya erişme hürriyeti olarak tanımlayabileceğimiz Gıda Egemenliği ancak topraklarımızın korunup, aile çiftçiliğinin ve kırsalda yaşamın desteklenmesiyle mümkün olacaktır. Toprak yoksa, gıda yok gerçeğini herkes iyi biliyor fakat başta emlak rantı olmak üzere tarım arazilerinin etkin kullanımı önündeki engeller bir türlü aşılamıyor” tespitini yaptı.

Tarım orman arazileri emlak zenginlerine, inşaat şirketlerine peşkeş çekildi

Toprak Koruma Yasası derhal hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Aydın, “Özellikle ülkemiz son yıllarda inşaata dayalı bir ekonomik büyüme gerçekleştirmiş; dağ taş, tarım orman arazisi demeden, mega projelerden toplu konutlara toprağımız fütursuzca emlak zenginlerine, dev inşaat şirketlerine peşkeş çekilmiştir. Anayasanın 44 üncü maddesi ‘Toprağın verimli ve ekonomik olarak işletilmesini korumak ve geliştirmek, erozyonla kaybedilmesini önlemek’ ve 45 inci maddesi ‘Tarım arazileri ile çayır ve meraların amaç dışı kullanılmasını ve tahribini önlemek’ konularında doğrudan sorumlu olan yetkilileri tarım ve orman arazilerini korumada göreve çağırıyoruz. TMMOB ve ilgili STK’ların katılacağı, kapsamlı bir toprak koruma yasasının hayata geçirilmesini istiyoruz” dedi.

Birleşmiş Miletlerin, 2013 yılında gerçekleştirdiği 68. olağan toplantısında, 5 Aralık tarihinin Dünya Toprak Günü olarak kabul edildiğini kaydeden Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (UN FAO) tarafından, sağlıklı ekosistemlerin ve insan refahının devamlılığı ve buna bağlı gıda güvenliğinin önemini vurgulamayı amaçlayan bu günde, toprak yönetimindeki zorlukları ele alarak, hükümetler, örgütler, topluluklar ve bireylerin, toprak sağlığını iyileştirecek uygulamaları benimsemesi için dünya genelinde etkinlikler düzenleniyor.” Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *