ANASAYFA arrow right Yaşam

26 ilden 46 STK “Doğaya Güç Kat”mak için bir araya geldi

26 ilden 46 STK “Doğaya Güç Kat”mak için bir araya geldi
YAYINLAMA: 13 Eylül 2021 / 21.33
GÜNCELLEME: 13 Eylül 2021 / 21.42
STK’ların Kasım ayında düzenlenecek bir çalıştay ile yerelde doğa koruma çalışmaları yürüten veya bu çalışmalarda yer almak isteyen STK’lar arasında iletişim ve iş birliklerinin destekleneceği bir ağın temelini oluşturması bekleniyor.

Türkiye’nin farklı kentlerinde çevre ve doğa koruma alanında çalışan 46 sivil toplum kuruluşu (STK) “Güçlü sivil toplum etkin doğa koruma” sloganıyla yola çıkan Doğaya Güç Kat Projesi kapsamında Ankara’da bir araya geldi.

İki gün süren toplantıda hem uygulamadaki sorunlar hem de çözüm önerileri ele alındı. 

STK’ların Kasım ayında düzenlenecek bir çalıştay ile yerelde doğa koruma çalışmaları yürüten veya bu çalışmalarda yer almak isteyen STK’lar arasında iletişim ve iş birliklerinin destekleneceği bir ağın temelini oluşturması bekleniyor. 

“Kamu – STK iş birliği zayıf”

Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen ve Doğa Araştırmaları Derneği’nin ana yürütücüsü olduğu proje kapsamında düzenlenen toplantıda doğa koruma alanında çalışan STK’lar, kamu – STK iş birliğinin zayıflığına ve STK’lar arasındaki iletişim eksikliğinin ortaya çıkardığı sorunlara dikkat çekti. 

STK temsilcileri doğa/çevre koruma alanındaki başlıklara müdahil olamadıklarını aktarırken kamu yetkililerinin bilgi paylaşımı konusunda ise istekli davranmadığını belirtti. 

Çevre sorunlarının çözümü için kamu desteği ve iş birliğinin önemli olduğunu vurgulayan STK temsilcileri karar alma süreçlerine daha fazla dahil olmak istediklerini de aktardı. 

STK’lardan katılım talebi

Toplantıda doğa koruma alanında çalışan STK’ların dahil olabileceği katılım mekanizmaları da ele alındı. 

Tarım ve Orman Bakanlığından gelen yetkililer sulak alanlar, havza yönetimi ve av komisyonları hakkında bilgi verdi ve STK’ların bu komisyonlara nasıl dahil olabileceğini aktardı. 

STK’ların çoğunluğu ilgili katılım mekanizmaları hakkında bilgi sahibi olmadığını aktarırken, bu konuda yapılacak eğitim çalışmalarıyla birlikte bu katılım mekanizmalarına dahil olmak istediklerini söyledi.

Doğaya Güç Kat Projesi hakkında

Doğaya Güç Kat Projesi, Türkiye’de yerel düzeyde çevre ve doğa koruma alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının karar verme süreçlerine katılımını artırarak sivil toplum ve aktif vatandaşlığın güçlendirilmesine katkıda bulunmak hedefiyle Ocak 2020’de yola çıktı. 

Etkin bir doğa koruma için güçlü sivil toplum hedefiyle tasarlanan proje kapsamında Türkiye genelinde çalışma yürüten STK’ların kapasitelerinin güçlendirilmesi hedefleniyor. 

Üç buçuk yıllık proje sürecinde yereldeki STK’lar savunuculuk, lobicilik, stratejik plan, gönüllü yönetimi, kaynak geliştirme, müzakere yöntemleri, çatışma yönetimi gibi başlıklarda çeşitli eğitimlerde desteklenecek. 

Katılımcı demokrasinin önemli araçlarından biri olan STK’ların güçlenmesinin ve karar mekanizmalarında yer alarak kararları etkileyebilmesinin önemine inanan farklı kentlerden sekiz sivil toplum kuruluşunun ortaklığında hayata geçirilen Doğaya Güç Kat Projesi, aynı zamanda doğa koruma alanında çalışan ve doğayı savunmak için çalışma yürütmek isteyen farklı sivil yapılanmalardan meydana gelecek bir ağın da temelini oluşturuyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *