ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

25 milyarlık Gaziantep sulama projesi uygulamaya konulmalı

25 milyarlık Gaziantep sulama projesi uygulamaya konulmalı
YAYINLAMA: 04 Temmuz 2022 / 14.10
GÜNCELLEME: 04 Temmuz 2022 / 14.10
Gaziantep'in 5 ovasının su alması halinde yılda 3.5 milyar liralık gelir artışı sağlanacak. 1980 yılında ihale edilmek üzere bulunan proje bilinmeyen nedenlerle iptal edilmişti.

Fırat nehri kıyısından başlayarak Nizip, Barak, Elbeyli, Akçakoyunlu ve Kilis Karakoyunlu Ovası'na kadar uzanan ve üzerinde yüzlerce köyün yerleştiği 889 bin hektarlık ovanın sulanması projesi mutlaka gerçekleştirmelidir. Bu 5 ovanın sularına projesi gerçekleştiği takdirde çiftçilerimizin eline yılda 3 milyar 310 milyon liralık fazla para geçecektir.

1980 yılında projesi tamamlanan ve ihalesi yapılmak üzere bulunan Gaziantep sulama projesi uygulamadan kaldırıldı. Fırat sulama projesinde ağırlık verilerek Harran Ovası'nın ihtiyacı yoluna gidildi. Buna paralel olarak yapılmasına başlanmak üzere bulunan Gaziantep sulama projesi ise uygulamadan kaldırıldı. Gaziantep projesinin bütün planları hazır, fizibilite raporlarına kadar, 1980 yılı değerlerine göre 25 milyar liraya mal olacaktı.

Projeye göre, Nizip çayından üç küçük sulama barajı yaptırılacak. Buralardan elde edilecek sularla Nizip Akçakoyunlu, Elbeyli, Barak ve Karakoyunlu ovalarındaki araziler sulanacak. Bu suretle Birecik Fırat kıyısında, Kilis Karakoyunlu Ovası'na kadar uzanan arazideki köylerde verim %50 artacak, ellerine yılda fazladan 3 milyar 310 milyon liralık ürün geçecekti. Bu yolda hem tüm tarlalar sulanma imkânına kavuşacak hem de bir yerine birden fazla ürün alma olanağı doğacak. Bir tarım ülkesi olan yurdumuzda gerçek anlamda tarım yapılması sağlanacaktır.

25 milyarlık Gaziantep sulama projesinin gerçekleşmesi ve yeniden planı alınması için Gaziantep belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Odaları Birliği, tarım ve sanayi ile uğraşan diğer kuruluşların çaba harcamaları ve yetkili mercilerle yakın temaslarda bulunmaları gerekiyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *