ANASAYFA arrow right Yaşam

2050’ye kadar dünyanın yarısından çoğu su sorunu yaşayacak

2050’ye kadar dünyanın yarısından çoğu su sorunu yaşayacak
YAYINLAMA: 06 Ekim 2021 / 18.40
GÜNCELLEME: 06 Ekim 2021 / 18.40
Dünya Meteoroloji Örgütü son yayımladığı raporunda 2050'ye kadar 5 milyarı aşkın kişinin su kaynaklarına erişimde sıkıntı yaşayacağını kaydederken su kaynaklarının yönetimi konusunda iş birliğinin şart olduğunu söyledi.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), yayımladığı yeni bir raporda iklim krizinin küresel çapta su krizine neden olacağının bir kez daha altını çizerek 2050’ye kadar dünya nüfusunun yarısından fazlasının su sorunu yaşayacağını kaydetti.

2018’de dünya çapında 3 milyar 600 milyon kişinin yılın en az bir ayı su kaynaklarına erişimde sıkıntı yaşadığını duyuran örgüte göre, bu sayı 2050’ye kadar 5 milyarı aşacak.

 “Su kaynaklarının yönetiminde iş birliği şart”

BBC Türkçe’de yer alan habere göre WMO, iklim krizinin neden olduğu doğal afetlerin su kaynakları üzerindeki baskıyı artırdığını belirtirken, krizin aynı zamanda can kayıplarına yol açtığını da ekledi.

“Su kaynaklarının yönetimi” konusunda iş birliğinin şart olduğunu ifade eden WMO, harekete geçmeleri için hükümetlere, iklim ve su politikalarında eşgüdüm içinde hareket etmeleri çağrısı yaptı.

WMO ayrıca dünya çapında sel ve kuraklık erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Buzullar eriyor

Raporda, dünyanın doğal temiz su kaynağı olan buzulların eridiği ve güvenli su kaynaklarına erişimin gıda güvenliği ve insan sağlığı için hayati önem taşıdığına da dikkat çekildi.

İklim krizi COP26’da konuşulacak

İklim krizine karşı atılacak adımların görüşüleceği 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26), 31 Ekim-12 Kasım tarihleri arasında İskçya'nın Glasgow kentinde yapılacak.

COP26, Paris İklim Anlaşması'nın imzalandığı 2015'ten bu yana en önemli iklim zirvesi olarak görülüyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *